Comisia Europeana acuza oficial compania Apple de practici care incalca regulile concurentei, dupa ce initial a lansat o serie de avertismente fara efect.

Plingerea Comisiei Europene include, pe linga Apple, citeva mari case de discuri - Universal, EMI si Sony - si se refera la vinzarile de muzica in Europa prin intermediul iTunes. Comisia reproseaza Apple ca platforma iTunes ii impiedica pe utilizatorii dintr-o tara europeana sa descarce muzica de pe un website similar din alta tara europeana, in conditiile in care preturile sint diferite. Astfel, consumatorii sint restrictionati cind vine vorba de unde sa-si cumpere muzica si la ce pret.

Muzica britanica, mai scumpa

Comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, a argumentat ca aceste restrictii contravin tratatului european prin care sint interzise practicile restrictive in afaceri.

Scandalul iTunes a fost declansat in 2004, cind asociatia britanica Which? pentru drepturile consumatorilor a inaintat o plingere in care semnala ca versiunea britanica a iTunes era mai scumpa decit cea din alte tari europene. Apple a raspuns calm la acuzatiile inaintate oficial de CE. Daca Apple si companiile cu care colaboreaza sint gasite vinovate de practici neconcurentiale, pot primi amenzi usturatoare de pina la 10% din profitul anual total.