Industria alimentara decimata
Circa 1000 de producatori de alimente, reprezentand mai putin de 7% din numarul total de 14.941 unitati, respecta standardele europene, iar alti 10.750 trebuie sa isi imbunatateasca conditiile de procesare p
Industria alimentara decimata
Circa 1000 de producatori de alimente, reprezentand mai putin de 7% din numarul total de 14.941 unitati, respecta standardele europene, iar alti 10.750 trebuie sa isi imbunatateasca conditiile de procesare pentru a fi in continuare acceptati, potrivit autoritatilor de reglementare in comeniu. "Am inchis deja 3183 de unitati din industria alimentara care nu indeplineau normele europene si, cu siguranta, nu toti cei 10.750 de producatori vor putea sa adopte normele de siguranta alimentara prevazute de Comisia Europeana", a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Marian Avram. Din totalul de 367 de unitati de procesare de carne rosie (porc, vita si oaie), doar 101 corespund normelor europene. In cazul producatorilor si procesatorilor de lapte, din cele 278 de unitati existente, 96 respecta legislatia europeana, insa doar 17 pot vinde produsele in UE. "Motivul pentru care numai 17 firme isi pot duce produsele pe piata europeana este ca aproximativ 85% din laptele care intra la procesare este neconform", a adaugat Avram. De remarcat, Marian Avram a demisionat din functia de sef al ANSVSA, ca secretar de stat din partea PD.
Exporturile de grau scumpesc painea
Romania a ajuns sa importe grau din cauza unor agenti economici care, in toamna anului trecut, au exportat cantitati mari de cereale, a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu, informeaza NewIn. "Anumiti agenti economici aveau stocuri excedentare, astfel ca in noiembrie 2006 au exportat 280.000 de tone de grau, pe care acum suntem nevoiti sa le importam", a spus Popescu. Potrivit acestuia costurile mari de productie in sectorul agricol autohton sunt o alta cauza a importurilor de grau. Popescu a precizat ca dezorganizarea si faramitarea terenurilor, la care se adauga subventiile de trei ori mai mici pe care le primeste agricultorul roman comparativ cu cel din UE, au determinat cresterea pretului graului si au scazut competitivitatea cerealelor romanesti in raport cu cele din statele europene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.