Primaria Capitalei vrea sa ocupe trotuarele de la Universitate cu piste pentru biciclisti.

Bucurestenii vor putea tranzita zona centrala a Capitalei pe bicicleta, incepind din aceasta vara, perioada in care municipalitatea va finaliza zece piste pentru biciclisti. Potrivit proiectului, prima pista va porni de la campusul universitar Agronomie, va strabate Bulevardul Kiseleff pina la Arcul de Triumf, iar de aici, pe doua trasee (prin Maresal Prezan - Piata „Charles de Gaulle" - Bdul Aviatorilor sau prin Bdul Kiseleff) va ajunge in Piata Victoriei. Din aceasta zona, traseul va continua spre Piata Romana - Bdul Gheorghe Magheru - Piata Universitatii.

Al doilea traseu porneste de la Universitate, coboara pe Bdul Elisabeta (pe ambele trotuare) - Bdul Mihail Kogalniceanu - Facultatea de Drept - Eroilor. Din Piata Eroilor, un traseu va face legatura cu Universitatea Politehnica, traversind Soseaua Cotroceni - Bdul Iuliu Maniu, iar un altul va face legatura cu campusul universitar Regie, pe un traseu desenat pe ruta Splaiul Independentei - Grozavesti.

Traseele fac legatura intre campusurile studentesti si principalele centre universitare ale orasului: Institutul Agronomic de pe Bdul Marasti, Academia de Stiinte Economice - Piata Romana, Universitate, Facultatea de Drept si Facultatea de Medicina din Piata Eroilor si Universitatea Politehnica (Grozavesti).

„Stilpi pe traseu"

Specialistii urbanisti nu sint insa de acord cu ideea de a se merge cu bicicleta pe trotuarele si asa aglomerate de la Universitate. „Piste de biciclisti pe trotuarele de la Universitate? Au mai facut, asa, heirupist in fata Primariei Bucuresti si nu a fost functionala, pentru ca nici macar nu au luat in calcul faptul ca exista stilpi pe traseul biciclistilor. Nu se face niciodata asa ceva, sa vopsesti o linie pe trotuar, ci intr-un context general al orasului, cu logica si cu viziune de ansamblu, cu substanta in spate. Noi (Ordinul Arhitectilor din Romania - n.r.) vom prezenta pe 17 mai un plan urbanistic pentru pietoni si biciclisti, la Anuala de Arhitectura de la Sala Dalles", ne-a declarat ieri arhitectul Mario Kuibus, profesor la Facultatea de Arhitectura „Ion Mincu".

Primarul inchiriaza biciclete Primarul Adriean Videanu vrea sa puna la dispozitia bucurestenilor si biciclete pe care sa le inchirieze din anumite zone din oras. „Am preluat o idee si incercam sa amplasam parcuri de biciclete in marile centre universitare din oras", a comentat Videanu. Viitoarele parcuri de biciclete ar urma sa fie administrate de firme private. Amplasarea parcurilor de biciclete va demara ca un proiect-pilot, acesta urmind sa fie dezvoltat in functie de cererile populatiei, a declarat edilul Capitalei, citat de MEDIAFAX.