Cartile de identitate romanesti au devenit o mana cereasca pentru falsificatorii de documente. Si o oportunitate pentru cetatenii statelor care nu fac parte din Uniunea Europeana, in special pentru cei din Republica Moldova. Acestia cumpara pe mii
Cartile de identitate romanesti au devenit o mana cereasca pentru falsificatorii de documente. Si o oportunitate pentru cetatenii statelor care nu fac parte din Uniunea Europeana, in special pentru cei din Republica Moldova. Acestia cumpara pe mii de euro buletine romanesti falsificate pe care le folosesc pentru a ajunge in state membre ale Uniunii Europene, acolo unde incearca sa isi gaseasca un loc de munca.
Aceasta este noua modalitate de trecere frauduloasa a frontierei dinspre Romania spre state membre UE. Cetateni moldoveni, in principal, trec legal granita in Romania, de unde cumpara carti de identitate cu ajutorul carora incearca sa ajunga in state europene. Odata ajunsi in Romania, cetatenii moldoveni contacteaza un intermediar. Acesta cauta romani care seamana cu clientii lui, ii abordeaza si le ofera peste o mie de euro pentru cartea de identitate. Odata obtinut documentul, acesta este vandut cu 3.000-4.000 de euro. Avalansa de cereri pentru documentele romanesti a facut ca acestea sa fie falsificate in ultima vreme si in afara granitelor tarii. Iar cresterea pretului documentelor de identitate romanesti pe piata neagra a fost influentat de posibilitatea de a calatori in state ale Uniunii Europene doar pe baza cartii de identitate.
Opriti la frontiera
De la inceputul acestui an, in punctele de trecere a frontierei din vestul tarii - Arad, Bihor si Satu Mare - au fost depistati cetateni moldoveni care incercau sa iasa ilegal din Romania, folosindu-se de documente de identitate romanesti falsificate. Acestia au declarat ca au platit pentru un astfel de document intre 2000 si 5000 de euro. Ultimul caz de acest gen s-a petrecut la sfarsitul saptamanii trecute, cand un tanar de 22 de ani, din Republica Moldova, s-a legitimat, la iesirea din Romania, cu o carte de identitate romaneasca falsa, pe care sustine ca a cumparat-o cu 700 de euro de la Chisinau. Acesta a fost depistat de politistii de frontiera bihoreni care au avut suspiciuni in legatura cu autenticitatea cartii de identitate prezentate la controlul de frontiera, iar in urma verificarilor efectuate cu aparatura din dotare au constatat ca documentul era fals. Moldoveanul a declarat ca a obtinut cartea de identitate romaneasca in Chisinau, de la un conational, contra sumei de 700 de euro si intentiona sa mearga in Spatiul Schengen, pentru a-si gasi un loc de munca. Ion C. a intrat legal in tara prin punctul de trecere a frontierei Sculeni, in baza pasaportului national, in care avea aplicata viza romana, iar acum este cercetat pentru fals privind identitatea, complicitate la fals material in inscrisuri oficiale si tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat. Cu un caz asemanator s-au confruntat si politistii de frontiera aradeni. Acestia au identificat trei cetateni moldoveni care incercau sa ajunga ilegal in Italia, folosindu-se de carti de identitate romanesti ce fusesera eliberate pe numele unor persoane din Bistrita Nasaud. Astfel, la vama Nadlac s-au prezentat pentru a iesi din tara doi barbati si o femeie, care s-au legitimat cu carti de identitate romanesti. Politistii de frontiera au constatat ca respectivele persoanele nu sunt aceleasi cu cele din fotografiile aplicate in documentele prezentate. In urma cercetarilor s-a stabilit ca cei trei sunt din Republica Moldova, acestia intrand legal in tara pe baza pasapoartelor personale. Cetatenii moldoveni au declarat ca au obtinut documentele de identitate din Romania, in schimbul unor sume cuprinse intre 3500 si 4500 de euro fiecare. In baza identitatilor romanesti, acestia intentionau sa ajunga in Italia, in cautarea unor locuri de munca. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.