A fost sau n-a fost securist al dumneavoastra Neculai Constantin Munteanu? Unii au pregatit raspunsul in plic, inainte de 1989.

In felul lui discret, N.C. Munteanu a povestit de citeva ori in ce au constat relatiile sale cu Securitatea. Recent a recunoscut ca e homosexual in rubrica sa de la Radio Europa Libera. Pornind de la aceasta marturisire, au aparut voci care au decretat ca asta e cea mai sigura dovada ca Munteanu a colaborat cu Organele.

Acuzatia a circulat pe mai multe canale cind el a candidat la conducerea TVR, in perioada in care la putere se afla Conventia. Initial a fost ventilata in „Romania Mare". Pe atunci ne vedeam zilnic la biroul din Bucuresti al Europei Libere. N.C.-ul nu parea afectat de aceasta „stire". A dezmintit-o cu umor. Cind a fost acuzat ca e homosexual, n-a dat nici o dezmintire. S-a retras din competitia pentru TVR. In acea perioada avea o emisiune la PRO TV, revista presei, in care facea comentarii acide la adresa puternicilor zilei, fara deosebire de culoare politica. Povestea, uneori amuzat, ca impotriva lui curgeau scrisori de protest semnate de cei despre care vorbea in emisiune. La un moment dat, contractul nu i-a mai fost reinnoit. La putina vreme dupa aceea, N.C. Munteanu isi vinde apartamentul din Romania si se intoarce in Germania, la München.

S-a mutat in Romania imediat dupa Revolutie, convins ca locul lui e aici. In 1990 avea un urias capital de simpatie acumulat in perioada in care critica necrutator regimul Ceausescu de la microfonul Europei Libere. O parte dintre admiratorii sai au fost contrariati cind anticomunistul N.C. Munteanu a accept sa candideze pentru Senat pe listele PD si au inceput sa-l atace. Dupa primul soc, de la inceputul anilor ’90, fostii securisti, cu care Munteanu s-a razboit si inainte si dupa 1989, si-au reluat incercarile de a-l discredita. Ceea ce n-au izbutit informatorii si agentii de influenta ai ceausismului, care adresau anonime si „marturii" orale conducerii postului Europa Libera, la München, aveau sa izbuteasca partial baietii cu ochi albastri, dupa ce si-au pierdut puterea. In ciuda afirmatiilor sale repetate ca n-a fost securist, reluate si recent in emisiunea lui de confesiuni, s-au gasit ziaristi, unii dintre ei tineri, care i-au priceput cuvintele exact invers.

In timp ce el afirma ca, pe cind se afla in Romania, s-a incercat santajarea si intimidarea lui si ca un var i-a confectionat dosarul de informator, oameni din presa s-au grabit sa traga de aici concluzia ca N.C. a recunoscut, prin asta, ca ar fi fost informator. Iar marturisirea sa ca e homosexual i-a facut pe autorii acestei stiri sa se simta pe deplin acoperiti, potrivit unei logici a infamarii. Munteanu putea foarte bine sa taca. A decis sa marturiseasca, probabil, pentru a spune tot adevarul in amintirile sale despre Securitate. Astfel ca baietii au fost reactivati, pentru a-i inchide gura.