Tabara prorusa si cea prooccidentala au iesit in strada: primii cer demisia lui Iuscenko, ceilalti, dizolvarea parlamentului.

Kievul, capitala Ucrainei, a fost in timpul weekendului scena desfasurarii de mitinguri rivale, fiecare dintr
Tabara prorusa si cea prooccidentala au iesit in strada: primii cer demisia lui Iuscenko, ceilalti, dizolvarea parlamentului.

Kievul, capitala Ucrainei, a fost in timpul weekendului scena desfasurarii de mitinguri rivale, fiecare dintre cele doua tabere adunind cite 30.000 de protestari. Cele doua grupuri, unul pro-presedintele Iuscenko si celalalt favorabil premierului Viktor Ianukovici au adus in strada lupta pentru putere care se desfasoara la Kiev: prooccidentalul Iuscenko ameninta ca va dizolva parlamentul si va organiza alegeri anticipate, in timp ce coalitia de la guvernare, prorusa, refuza. Sustinatorii lui Ianukovici cer, in schimb, demisia presedintelui. Mitingurile au avut loc in ciuda interdictiei declarate de autoritati de a desfasura astfel de demonstratii in capitala. Aceasta este cea mai dura criza politica din Ucraina, nici una dintre cele doua tabere nerenuntind la ideile sustinute.

Compromis

Iuscenko l-a invins pe Ianukovici in alegerile prezidentiale, in urma Revolutiei Portocalii, in ianuarie 2005. Cu toate acestea, in martie 2006, Iuscenko a fost nevoit sa accepte guvernarea lui Ianukovici, dupa ce coalitia sa nu a reusit sa obtina majoritatea in alegeri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.