In articolul nostru de saptamana trecuta faceam o analiza a tipologiei consilierilor si metodologiilor pe care le folosesc acestia pentru Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. Din analiza noastra reiesea ca, din cauza tipologiei consilierilor
In articolul nostru de saptamana trecuta faceam o analiza a tipologiei consilierilor si metodologiilor pe care le folosesc acestia pentru Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. Din analiza noastra reiesea ca, din cauza tipologiei consilierilor, presedintele nu are cum sa iasa invingator. Dupa acel articol, dar fara legatura cu el, Adriana Saftoiu si-a dat demisia.
Cu riscul de a supara multi prieteni vom trata cazul Adrianei Saftoiu strict tehnic si deontologic. Caci iesirea din scena a doamnei Saftoiu a fost mai spectaculoasa decat activitatea ei de la Cotroceni. Efectele activitatii domniei sale sunt cresterea si, mai ales, scaderea in sondaje a increderii si a intentiei de vot de care se bucura presedintele.
Plecarea doamnei Saftoiu aduce cu sine o intrebare etica: poate oare un purtator de cuvant sau un consilier sa critice sau sa atace public propriul "client", omul pentru care a lucrat ani de zile, doar pentru a-si salva bruma de imagine pe care o are? Un consilier si, mai ales, un purtator de cuvant intra in contact cu intimitatile celui pe care il slujeste. Iar pentru consilier confidentialitatea este decisiva, intra in sfera valorilor profesionale obligatorii. Este lipsit de corectitudine sa incepi sa ataci omul pentru care ai lucrat doar pentru a te arata ceva "mai superior" fata de rezultatele propriei activitati, pentru a-ti justifica esecurile. si, la urma urmei, este o responsabilitate fata de propria persoana. Cine va mai dori vreodata sa colaboreze cu un personaj care incepe sa povesteasca public intimitati, sa atace, sa arunce umbre de indoiala?
O astfel de iesire din scena publica a Adrianei Saftoiu ridica semne mari de intrebare asupra naturii domniei sale. Chiar daca se vor supara unii prieteni ai domniei sale, este esential ca acest comportament lipsit de profesionalism, in afara standardelor deontologice, sa nu se perpetueze.
Dar cine este Adriana Saftoiu? Este autoarea tarcului pentru jurnalisti din curtea Guvernului gandit si realizat de domnia sa in timpul guvernarii Radu Vasile. Memoria scurta a sters aceasta trista realitate pe care a incarnat-o. Plecata din pozitia de ziarist acreditat la Guvern in cea de purtator de cuvant al aceluiasi Guvern, primul lucru pe care l-a facut "pentru colegii ei" a fost tarcul. La -120 C jurnalistii stateau afara in tarc. Au avut noroc cu Gabriela Vranceanu Firea a carei prima masura a fost desfiintarea tarcului.
In aceeasi ordine a lipsei de corectitudine a fost debutul masiv al informatiilor oferite "pe surse", inca din primele zile ale mandatului de la Cotroceni. Plecate anonim, neverificabile, informatiile "pe surse" ascund dorinta de a manipula mass-media si, prin aceasta, pe cititori. Catastrofala pentru presa si pentru institutii, aceasta practica a informatiilor fara emitent clar. Un fel de Armaghedon destinat lovirii adversarului sau coechipierului in dorinta de a obtine rezultate si nu acte de comunicare.
Multi se intreaba inca de ce a plecat Adriana Saftoiu. S-au construit explicatii bazate pe conjuratii, conspiratii etc. Din afara nu poti vedea decat ca, in "povestea" biletelului, Adriana Saftoiu nu a stiut sa gestioneze criza si a creat premisele unui declin in sondaje pentru presedinte. Acesta poate fi un motiv mai evident decat toate celelalte.
Cu toate acestea, conteaza mult mai putin de ce a plecat de la Cotroceni, ci mult mai mult cum a facut-o.
Efectele asupra presedintelui vor fi mai mult ca sigur benefice. Cu o mobilitate crescuta, cu mai putina gandire "feminina" in jur, lipsit de cenzura inhibitorie, presedintele va deveni un jucator eficient in actele de comunicare publica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.