Filmul italian "Il Supplente" ("The Substitute") a castigat, sambata seara, Trofeul NexT, la finalul primei editii a Festivalului International de Scurt si Mediu-Metraj NexT (29-31 martie) o initiativa a societatii culturale cu acelasi nume, infii
Filmul italian "Il Supplente" ("The Substitute") a castigat, sambata seara, Trofeul NexT, la finalul primei editii a Festivalului International de Scurt si Mediu-Metraj NexT (29-31 martie) o initiativa a societatii culturale cu acelasi nume, infiintata in memoria regizorului Cristian Nemescu si a sunetistului Andrei Toncu.
Trofeul NexT este in valoare de 4000 euro (oferiti de Institutul Cultural Roman - ICR), la care se adauga patru role de pelicula si servicii de post-productie din partea Kodak Cinelabs Romania.
Selectionat la Sundance si castigatorul unui premiu la Festivalul de la Clermont-Ferrand, filmul "Il Supplente" (2006), un manifest impotriva apatiei, este regizat de Andrea Jublin, care joaca si rolul principal, al unui om de afaceri care da buzna intr-o clasa, pretinde ca este profesor si creeaza confuzie in randul elevilor adolescenti prin comportamentul lui ciudat. Premiul NexT pentru regie, in valoare de 2000 euro (oferiti de ICR) a fost castigat de Deniz Gamze Erguven pentru "A Drop of Water" (2006), o coproductie Franta-Turcia.
Kevin Hamilton a obtinut premiul pentru sunet (1000 euro oferiti de Societatea Culturala NexT si un software in valoare de circa 1500 euro), cu filmul canadian "The Patterns Trilogy" (2006), in regia lui Jamie Travis, preferatul publicului fiind un alt film al aceluiasi Travis, "The Saddest Boy in the World" (2006), cel mai bun scurt-metraj canadian la Festivalul de la Calgary de acum un an. Decernarea premiilor NexT s-a desfasurat la Cinema Eforie, acolo unde au avut loc si proiectiile filmelor.
Juriul a fost format din Bernard Payen (Semaine internationale de la critique, Cannes), Dimitris Kerkinos (Festivalul de la Salonic), Rik Vermeulen (managing director la Festivalul de la Rotterdam), Nae Caranfil si Corneliu Porumboiu. Acestia au evaluat 28 de scurt si mediu-metraje (patru, romanesti) selectate de criticul de film Andrei Gorzo. In afara competitiei, Festivalul NexT a cuprins patru sectiuni paralele, printre care un grupaj de filme la care au lucrat Cristian Nemescu si Andrei Toncu si o serie "Si ei au fost <<next generation>>", cu filme de scoala ale unor regizori intre timp afirmati, si doua workshop-uri - unul de regie, celalalt de sound design, cu invitatul de onoare al festivalului, Walter Murch, monteur si sound designer, colaborator apropiat al lui Francis Ford Coppola si Anthony Minghella.
Cristian Nemescu (1979-2006) si Andrei Toncu (1978-2006) si-au pierdut viata in vara anului trecut, intr-un accident de masina. (Iulia POPOVICI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.