Angajatii de la FRUVIMED Medgidia au nationalizat participatia la capitalul social a actionarului majoritar si l-au dat pe acesta afara din societate. Artizanii ingineriei financiare sunt directorii Aurel Seitan, Gheorghe Sorici si Paris Carapid. Ilegalitatile comise de aceasta gasca intrec orice imaginatie, mergand pana la delapidare, fals in documente bancare, uz de fals si spalare de bani. Administratorul judiciar al FRUVIMED, SC FAIR&FULL CONSULTING SRL Constanta, a participat la escrocherie, inclusiv prin neraportarea realitatii judecatorului sindic. Ba mai mult, reprezentanta administratorului judiciar, Fanica Constantin, s-a transformat in avocatul impostorilor, luand parte la masinatiunile acestora. Potlogariile celor de la FRUVIMED, care i-au furat participatia actionarului majoritar Constantin Samson (foto), se afla de multa vreme in atentia organelor de cercetare penala. Insa procurorii tergiverseaza trimiterea in judecata a vinovatilor, in mod cu totul inexplicabil.
SC FRUVIMED SA Medgidia, judetul Constanta, a fost privatizata in anul 2000 de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA), prin incheierea unui contract de vanzare-cumparare de actiuni cu Programul Asociatiei Salariatilor (PAS). Banii necesari tranzactiei au fost asigurati de membrul PAS FRUVIMED Constantin Samson, care ocupa functia de consilier economic. Ulterior, acesta a fost ales si administrator al societatii. In acest mod, PAS a devenit proprietara a 79,184%. Din aceasta participatie, lui Samson i-a revenit un procent de 85%, iar restul de 15% asociatiei, fara ca vreun alt membru PAS sa fi scos vreun ban din buzunar. Aceasta distribuire a avut loc prin hotararea adunarii generale a salariatilor, la data de 15 decembrie 2000. Sa mai spunem ca, prin cumpararea unui numar de 1.264.935 de actiuni de la MAA, la pretul de 10.000 de lei, in loc de 25.000 cat valorau acestea, PAS s-a obligat sa preia si obligatia de a investi in mediu 35.832 de dolari, sa aduca o investitie/aport de capital de 1,2 milioane de USD si sa preia datoriile de circa cinci milioane de dolari ale societatii.
Seitan intra in scena
Inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare de actiuni cu MAA, Constantin Samson a achitat suma de 6.324.675.000 de lei, reprezentand 50% din valoarea acestuia. Proprietatea asupra actiunilor vandute s-a transmis cumparatorului, ýcu toate drepturile si obligatiile prevazute pentru actionari in legea romana si de prezentul Contract, la data platii avansului". Restul banilor urmau sa fie achitati in cinci rate anuale egale. Pana la plata integrala a intregii sume datorate, MAA a cerut instituirea unui gaj asupra celor 632.468 de actiuni ramase neachitate. In aceasta situatie, PAS Medgidia a incheiat, la 21.05.2001, un contract cu Registrul Independent National al Actionarilor (RINA), confirmand ministerului constituirea respectivului gaj. In continuare, din cauza dificultatilor financiare, AGA FRUVIMED a depus (la 25.02.2002) o cerere, in calitate de debitoare, pentru inceperea procesului de reorganizare judiciara. Judecatorul sindic a desemnat ca administrator judiciar pe SC FAIR&FULL CONSULTING SRL Constanta, reprezentata de Fanica Constantin. O luna de zile mai tarziu, Aurel Seitan a fost numit director general executiv al societatii, ajungand si administrator, cu acordul actionarului majoritar. Precizam ca, in ciuda dificultatilor financiare, ratele anuale catre MAA, ulterior catre Agentia Domeniilor Statului (ADS) au continuat sa fie achitate de membrul PAS Constantin Samson.
Angajamentele au fost respectate
Asadar, in momentul instalarii Fanicai Constantin ca administrator judiciar, Samson era actionar majoritar si toata lumea recunostea acest lucru. De asemenea, il cunostea si judecatorul sindic, datorita rapoartelor lunare prezentate acestuia de FAIR&FULL SRL. Mai mult, actionarul majoritar a continuat sa plateasca ratele catre MAA, contribuind cu importante sume de bani pentru achizitionarea de motorina, insecticide, utilitati si datorii ale societatii. Spre exemplu, intr-o adresa a conducerii FRUVIMED catre Constantin Samson, din 21.08.2001, acestuia i se aducea la cunostinta ca trebuie achitata urgent contributia de 1% la fondul de somaj, spre a fi posibile negocierile pentru esalonarea datoriilor. Cum era si normal, Samson primea sistematic rapoarte de cheltuieli, fiind de asemenea atentionat de conducerea societatii atunci cand se apropia termenul scadent pentru plata ratelor catre ADS (vezi facsimil).
Spalare de bani
Ca sa depui la banca 14 miliarde de lei in numerar (la 15 iulie 2004), trebuie sa ai asupra ta cel putin o sacosa destul de voluminoasa.
Ori, din inregistrarile camerelor video din sediul BCR Medgidia nu rezulta ca Paris Carapid (foto) ar fi venit la banca incarcat cu un asemenea bagaj. Ba mai mult, la data de 23 iulie cand se sustine ca a adus cealalta transa de bani (de asta data 14,5 miliarde de lei), benzile magnetice nu au surprins prezenta lui Carapid in sediul bancii. Ceea ce inseamna ca si depunerea acestor sume de bani a fost la fel de fictiva ca si prima, la care ne-am referit anterior. Tot cu complicitatea unor functionari ai bancii, bineinteles.
Potrivit unei note interne a Oficiului de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (OPCSB), numitul Carapid Paris ar fi deschis, in vara lui 2004, doua conturi: unul in lei si altul in euro. Prin intermediul acestora au fost efectuate o serie de operatiuni, care au fost raportate de catre banca OPCSB, asa cum prevad legile tarii, cand este vorba despre tranzactii ce depasesc valoarea de 10.000 de euro. Concluzia acestei institutii cu privire la cele aratate pana aici, nu mai are nevoie de nici un comentariu: ýCarapid Paris, in momentul in care a depus in numerar 10 mld. lei (14.07.2004 - n.r.), a declarat in fals organelor bancare ca sursa veniturilor o reprezinta "dividende", intrucat acesta nu este asociat/actionar la nici o societate comerciala romana. De asemenea, nu poate fi justificata legal provenienta sumelor totale depuse in numerar de Carapid Paris (20.141.000.000 lei) intr-un interval de timp foarte scurt (14.07.2004 - 23.07.2004), acesta fiind doar salariat la SC FRUVIMED Medgidia SA (unde face naveta din Constanta).
Carapid Paris a incasat de la SC FRUVIMED Medgidia SA suma totala de 3.703.998.900 lei, cu titlu "restituire imprumut". Din analiza conturilor prezentate in sinteza nu reiese ca cetateanul Carapid Paris sau vreunul din administratorii SC FRUVIMED Medgidia SA ar fi creditat societatea in perioada analizata. In aceasta situatie este posibil ca motivele prezentate bancii cu ocazia efectuarii transferurilor sa nu fie reale, fiind doar o modalitate legala de a retrage bani din societate.
Imprumuturi fictive
La data de 27.05.2004, are loc o sedinta a adunarii generale a asociatiei PAS, in care Constantin Samson se angajeaza sa plateasca integral si in avans ratele catre MAA, sa efectueze investitii in societate, in calitatea sa de actionar majoritar, si sa preia o creanta la BCR in valoare de 3.000.000 de dolari.
Din acel moment, tripleta directorilor Seitan-Sorici-Carapid schimba macazul si incepe sa deturneze fonduri din FRUVIMED. Scopul acestora era unul dublu. Pe de o parte, eliminarea lui Samson din FRUVIMED si delapidarea tuturor banilor pe care acesta ii adusese in societate. Pe de alta parte, Aurel Seitan - director general, Gheorghe Sorici - director economic si Paris Carapid - director de marketing au vrut sa devina noii stapani ai FRUVIMED, fara sa fi adus vreun leu in societate. Astfel, in iunie 2004, cu complicitatea unui angajat al BCR - sucursala Medgidia, este falsificat un extras de cont, deturnandu-se suma de 3.283.561.000 de lei. Banii, care fusesera depusi sub semnatura directorului Seitan cu specificatia "vanzare marfuri" sunt transformati intr-un asa zis "Imprumut Carapid Paris", cu care acesta ar fi ajutat FRUVIMED din proprie initiativa. Ca sa se dea o nota de legalitate acestei potlogarii de doi bani, directorul economic Sorici, directorul de marketing Carapid si administratorul judiciar Fanica Constantin incheie in fals un Contract de imprumut, antedatat la 2.06.2004, pentru suma de aproximativ doua milioane de euro. Termenul de rambursare a fost stabilit pentru data de 14.11.2004. Aici este de precizat ca acest imprumut fictiv nu fusese prins in planul de reorganizare al FRUVIMED, dar, cu toate acestea, Fanica l-a acceptat prin semanutra ei, in mod fraudulos. Asta deoarece Adunarea Creditorilor nu fusese consultata si nici judecatorul sindic nu fusese instiintat, asa cum o cer prevederile legale. Fapta in discutie, la fel ca si altele comise de conducerea actuala a FRUVIMED, fac obiectul mai multor plangeri penale, care s-au tot plimbat intre procurorii DIICOT de la Bucuresti si Constanta.
Acestei ilegalitati flagrante i s-a mai adaugat una. Paris Carapid ar fi depus la 15 iulie, respectiv 23 iulie 2004 suma totala de 28,5 miliarde de lei vechi in contul FRUVIMED. Desi depunerile ar fi avut loc la opt zile diferenta, seriile foilor de varsamant sunt consecutive, ceea ce denota ca ambele imprumuturi au fost fictive. Ca sa acopere aceasta escrocherie, conducerea BCR Medgidia a motivat ca tocmai in acel interval banca a fost inchisa. Lucru demascat ulterior ca neadevarat.
Un nou scenariu al impostorilor
Toate ingineriile puse la cale, pe baza unui plan diabolic, de cei trei directori impostori, au avut scopul de a-l transforma pe Paris Carapid in actionar majoritar al PAS FRUVIMED si de a-l anihila pe adevaratul actionar majoritar, Constantin Samson. Scenariul a mai inclus transformarea lui Samson intr-un simplu imprumutator al FRUVIMED, desi acesta fusese recunoscut in repetate randuri drept actionar majoritar, in urma banilor adusi in societate. In acest sens, datele inscrise in mod legal la RINA, la 30.08.2004, nu lasa loc de echivoc (vezi facsimil). Pentru a-si ascunde ilegalitatile si a deturna atentia de la escrocheriile puse la cale, directorii Seitan, Sorici si Carapid, in stransa colaborare cu adminstratorul judiciar Fanica Constantin, au inceput sarabanda plangerilor penale impotriva lui Constantin Samson. In acest mod, impostorii au sperat ca actionarul majoritar al FRUVIMED va renunta la banii adusi in societate. In episodul urmator vom arata cu dovezi de necontestat cum Samson si SIF Muntenia, care detineau impreuna peste 88% din FRUVIMED SA, au fost alungati din societate, la cererea oamenilor muncii.
Pasibili de inchisoare
Cele 3,2 miliarde de lei, pe care Paris Carapid le-a deturnat din vanzarile de fructe ale FRUVIMED, au fost virate inapoi catre PAS, cand s-a vazut ca gluma se ingroasa. Pe urma, PAS a dat banii catre FRUVIMED, ca sa nu mai existe vreo paguba adusa societatii. Numai ca fapta a ramas, oricat ar incerca tripleta directorilor impostori sa-si musamalizeze ilegalitatile pasibile de puscarie. In aceasta situatie, Seitan, Sorici, Carapid si Fanica Constantin au urzit un nou scenariu. La data de 23.10.2004 aveau sa nationalizeze, cu sprijinul membrilor PAS, actiunile lui Samson si pe cele ale SIF Muntenia, nemairecunoscandu-i actionarului majoritar nici un fel de drept asupra FRUVIMED SA.
Dreptul la replica
Inaintea declansarii acestui serial, reporterii ZIUA au incercat fara succes sa afle pozitia conducerii abuzive si ilegale a SC FRUVIMED SA. Solicitarea a fost transmisa in scris, pe mail si fax, dupa care am asteptat zadarnic un raspuns, timp de zece zile. Adresa noastra continea un numar de 12 intrebari legitime, care au fost ignorate cu obstinatie de tripleta Seitan-Sorici-Carapid. Desi am incercat ulterior sa stabilim macar o convorbire telefonica cu cei trei, acestia au fost absenti in permanenta, dupa cum ne-au incredintat secretarele societatii. Cum si tacerea este un raspuns - in cazul nostru cat se poate de elocvent -, nu ne-a ramas decat sa dam curs demersului nostru jurnalistic.