Probabilitatea unui soc dupa perioada de crestere economica rapida, insotita de dezechilibre, este relativ redusa in Romania si alte tari europene emergente, iar finantele publice romanesti nu ar fi afectate semnificativ nici macar in cazul celui mai
Probabilitatea unui soc dupa perioada de crestere economica rapida, insotita de dezechilibre, este relativ redusa in Romania si alte tari europene emergente, iar finantele publice romanesti nu ar fi afectate semnificativ nici macar in cazul celui mai nefavorabil scenariu, spun analistii reputatei agentii de evaluare financiara Moody's.
Agentia a elaborat un raport privind statele din Europa Centrala si de Est si posibilitatea ca economiile acestora sa inregistreze o "aterizare dura" dupa cresterea puternica si accentuarea dezechilibrelor macroeconomice. "Problemele care afecteaza Romania, Bulgaria si tarile Baltice reflecta o parte din durerile cresterii unor noi state membre UE. Deficitele de cont curent ridicate sunt finantate din ce in ce mai mult prin datoria externa, o mare parte pe termen scurt. In statele unde exista consiliu monetar, acesta impiedica efectuarea ajustarilor prin fluctuatiile de curs", a declarat Kenneth Orchard, vicepresedinte adjunct al Moody's, autor al raportului, citat de Mediafax. El considera insa mai probabila o stagnare economica, cu atenuarea treptata a dezechilibrelor, decat o criza.Statele mentionate au niveluri scazute ale datoriei publice, iar analizele de rezistenta la socuri arata o capacitate buna de a face fata presiunilor.In cazul Romaniei, datoria publica reprezinta 14% din PIB si circa 45% din veniturile bugetare. Deficitul de cont curent este estimat la 10,7% din PIB in acest an, fata de 10,3% anul trecut.
Sistemul bancar este considerat solid
In cel mai nefavorabil scenariu, cu o probabilitate extrem de redusa, datoria publica a Romaniei ar creste la 35% pana in 2010, nivel considerat insa normal, comparabil cu al tarilor din regiune si din aceeasi categorie de rating ("Baa3").
De asemenea, eficienta institutionala s-a imbunatatit semnificativ in ultimii ani, potrivit datelor Bancii Mondiale, contribuind la cresterea transparentei si a predictibilitatii si implicit a increderii si stabilitatii economice, se spune in raport Sistemul bancar este solid, astfel ca nu prezinta riscurile accentuarii unei eventuale crize. Media ratingurilor de soliditate financiara acordate de Moody's bancilor mama ale celor mai mari patru institutii de credit din Romania este "B minus", peste media din Letonia, Lituania si Bulgaria ("C plus"). Rata de adecvare a capitalului este cea mai mare in Romania dintre toate tarile mentionate, la 17,25%, dar si ponderea imprumuturilor neperformante este cea mai ridicata, la 1,64%. (E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.