Nu-mi pot reprima satisfactia de a le spune tuturor celor care s-au indoit de predictiile mele - si au fost destui cititori ai ziarului electronic - ca am avut, rand pe rand, dreptate. Scenariile pe care le-am construit s-au potrivit cu realitatea. I
Nu-mi pot reprima satisfactia de a le spune tuturor celor care s-au indoit de predictiile mele - si au fost destui cititori ai ziarului electronic - ca am avut, rand pe rand, dreptate. Scenariile pe care le-am construit s-au potrivit cu realitatea. Iata, pana la Sfintele Sarbatori de Pasti, vom avea un nou guvern. Asa cum am preconizat, el va fi PNL-UDMR. Ramane de vazut daca el va fi validat de catre Parlament. In ciuda aparentelor, eu cred ca da. Dupa care survine urmatoarea intrebare, la care incerc sa raspund azi. Si anume: cat de mult va rezista noua formula guvernamentala?
Calin Popescu Tariceanu, care de multe ori a fost acuzat ca este indecis, nesigur pe el, mai degraba predispus sa amane recurgerea la o actiune decisiva, iata ca a demonstrat ca are capacitatea de a lua taurul de coarne. Chiar cu mult curaj. Riscul pe care el si l-a asumat, acela de a conduce un guvern ultraminoritar, este fara precedent in istoria moderna a Romaniei. Il putem aplauda pentru indrazneala, dar ramane de vazut daca actul politic anuntat ieri va echivala si cu un succes real. Compozitia Parlamentului Romaniei, care este cea mai importanta institutie a democratiei, ne arata ca formula pentru care a optat Tariceanu este cea a unui guvern bicolor si ultraminoritar. Cu alte cuvinte, admitand ca de fiecare data cand vor fi supuse la vot proiecte legislative lansate de Guvern, vor fi prezenti toti ministrii si secretarii de stat, care sunt si deputati sau senatori, PNL si UDMR vor avea asigurate din start doar cel mult 32 la suta dintre voturile exprimate. Este limpede ca, fara o sustinere a Opozitiei, principala activitate a noului Executiv, cea legislativa, va suferi esec dupa esec. Cum isi va putea cumpara Guvernul Tariceanu, daca va fi validat, voturile necesare de la Opozitie? Intr-un rationament, recunosc, cinic - dar ma intreb si ii intreb pe cititori daca cumva isi imagineaza ca politica este mai degraba morala - voi spune ca singura posibilitate este ca, dupa validarea Guvernului, in baza unor angajamente anterioare, partidelor din Opozitie sa le fie oferite plocoane. In teritoriu. Sunt mii de posturi de comanda in administratia publica locala care depind de o decizie a Guvernului. Astfel, plocoanele politice pot fi acordate in schimbul cooperarii unor partide, atunci cand se iau decizii in Parlament. Nu este neaparat ca asemenea daruri facute opozitiei de catre Tariceanu sa fie otravite ori imorale. In definitiv, noul Executiv va avea nevoie de specialisti, pentru ca administratia publica sa functioneze mai bine si nu este deloc obligatoriu ca acestia sa vina exclusiv din zona restransa controlata de PNL si UDMR. Daca Tariceanu doreste sa supravietuiasca, impreuna cu PNL, pana la alegeri, nu va avea alta solutie.
Dintr-un punct de vedere, prezenta UDMR in Guvern este un handicap. Pentru ca, asa cum a declarat, PRM va refuza sa valideze acest guvern, astfel incat victoria previzibila a lui Tariceanu va fi obtinuta la limita, dar si in continuare partidul condus de Vadim va fi reticent in a sustine proiectele legislative ale Executivului. Astfel, este ucisa si fantoma asa-zisului patrulater negru, lansata pe piata de PD si PLD. Al doilea handicap este de natura electorala. Cel putin pentru moment, liberalii vor pierde mult, in special din electoratul ardelean. Si pierd mult din putinul cat le-a ramas conform ultimelor date ale unei cercetari de piata INSOMAR. Cumva, Tariceanu va trebui sa compenseze si acest handicap de natura politica, daca doreste ca, la viitoarele alegeri, PNL sa obtina un scor cat de cat convenabil.
La intrebarea daca vom avea un guvern scurt sau lung, raspund cu indoiala in suflet ca este posibil ca, pana la alegeri, noua formula sa supravietuiasca. Nu-mi pot reprima insa pesimismul legat de ceea ce va fi dupa. In scurt timp, pe agenda politica a Romaniei, in top, vom avea un nou eveniment: suspendarea presedintelui.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.