Nici o ancheta legata de transferurile in strainatate nu a fost finalizata la aproape un an de la marea lupta anticoruptie in acest sport.

Seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a anuntat la bilantul de acum trei saptamini ca s-au primit raspunsuri complete doar la patru dintre cele 23 de comisii rogatorii trimise in tari din Europa si Asia in cadrul anchetei privind transferurile de fotbalisti in perioada 1996-2006, faptele fiind prescrise inainte de aceasta data. Potrivit lui Morar, in lipsa acestor informatii, procurorii anticoruptie nu pot inca sa stabileasca daca sumele trecute in contractele de transfer ale fotbalistilor, asa cum au fost inregistrate la federatii sau la cluburi, sint aceleasi cu cele notate la cluburile straine. „Nu exista nici o noutate in dosarul privind transferurile de fotbalisti, iar in aceasta faza a anchetei nu se pot face nici un fel de precizari", ne-a declarat Lidia Saplacan, purtator de cuvint al DNA.

Bratu a dezmortit procurorii

Presa din Romania a scris in repetate rinduri despre diferentele de sume inregistrate in Romania si cele relatate de media internationale, insa a fost nevoie de un caz care sa ajunga pe masa FIFA pentru a se da startul unei anchete, care a intrat in prelungirile prelungirilor, fara ca arbitrul sa fluiere inculpatii. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a constatat ca statul roman a fost prejudiciat cu 1,65 milioane de dolari in cazul transferului lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray. Gica Popescu a evitat o ancheta penala platind impozite in valoare de 400.000 de dolari cash, restul de paguba fiind repartizata clubului Rapid, contractul de transfer fiind semnat de George Copos, si impresarului Ioan Becali. Concluziile anchetei efectuate de Garda Financiara au fost pasate la DNA, dar, in ciuda evidentelor, cauza a ramas suspendata. A fost doar scinteia care a declansat dosariada din fotbal, DNA solicitind documente pentru toate transferurile efectuate in ultimii zece ani.

Off-shore-ul meu

Descoperind ca injuraturile in direct cu Gigi Becali aduc mai multa notorietate decit returnarile de TVA, fostul sef al ANAF Sebastian Bodu a continuat presingul la transferurile dubioase, descoperind ca din transferul lui Ionel Ganea de la Bistrita, via Rapid, la VfB Stuttgart, doua milioane de dolari s-au pierdut intr-un off-shore din Olanda, Phoenix. „Acum asteptam de la autoritatile fiscale din Olanda sa ne spuna daca firma respectiva nu este cumva controlata de un cetatean roman care s-a dus in paradisurile fiscale pentru a scapa de taxe", a declarat Bodu, dar a fost demis inainte de a primi raspunsuri, iar ancheta nu a mai avansat.

Goluri de zeci de milioane de dolari

Conform unei dezvaluiri a „Gazetei Sporturilor", sume importante din transferul lui Florin Cernat de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev au ajuns tot in conturile Phoenix, insa ancheta a ramas tot la stadiul investigatiilor de presa. ANAF a ajuns si in paradisurile fiscale din Cipru, dupa ce un off-shore de aici a incasat peste doua milioane de la Poli Timisoara lui Iancu in contul achizitionarii a cinci jucatori de la FC National, fapt pentru care Gino Iorgulescu a fost audiat saptamina trecuta la Parchetul General. Si aici au fost demarate verificari, ramase insa fara finalitate. Conform estimarilor, diferenta dintre sumele declarate in Romania si cele incasate in realitate ar depasi 25 de milioane de dolari, numai in cazurile Mutu si Marica suspiciunile fiind ca s-au fraudat aproape noua milioane de dolari.

Pauza si la Fisc Chiar daca gruparile din Liga I se numara printre cele mai mari datornice din evidentele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), datoriile cluburilor de fotbal sint practic imposibil de recuperat. In prezent, inspectiile la echipele din Capitala sint sistate intrucit Ministerul de Finante nu a raspuns unor solicitari ale Directiei Generale a Finantelor Publice Bucuresti. Pina in acest moment, Fiscul a recuperat doar sume nesemnificative si a pus sechestru pe tabele de marcaj nefunctionale, pe televizoare, imprimante, masini de spalat sau masini care ar intra in programul de reinnoire a parcului auto. (F.D.)

Masa plina la DNA si la Parchetul General

Adrian Mutu - de la FC Dinamo la Internazionale Milano Tiberiu Ghioane - de la Tractorul Brasov la Dinamo Kiev Ciprian Marica - de la FC Dinamo la Sahtior Donetk Cristi Chivu – de la Univ. Craiova la Ajax Amsterdam Bogdan Lobont – de la Rapid la Ajax Amsterdam Daniel Pancu - de la UFC Rapid la Besiktas Marius Niculae - de la FC Dinamo la Sporting Lisabona Florin Bratu - de la UFC Rapid la Galatasaray Ianis Zicu - de la FC Dinamo la Inter Milano Cosmin Contra - de la FC Dinamo la Deportivo Alaves Claudiu Niculescu - de la FC Dinamo la Genoa Florin Cernat - de la FC Dinamo la Dinamo Kiev Adrian Mihalcea - de la FC Dinamo la Genoa Adrian Neaga – de la Steaua la Chunnam Dragons. Gabriel Caramarin, Gigel Coman, Gabriel Cinu, Adrian Olah si Jon McKain de la FC National la Poli Timisoara.