Cea de-a 12-a editie a Mondialelor de natatie, gazduita vreme de 17 zile de bazinele situate in Rod Laver Arena si Albert Park din Melbourne, s-a incheiat aseara cu un grandios spectacol de artificii oferit de organizatorii australieni. Iar surprizel
Cea de-a 12-a editie a Mondialelor de natatie, gazduita vreme de 17 zile de bazinele situate in Rod Laver Arena si Albert Park din Melbourne, s-a incheiat aseara cu un grandios spectacol de artificii oferit de organizatorii australieni. Iar surprizele consemnate la inot, unde stafeta americana de 4x100 metri mixt a fost descalificata, permitand intrarea echipei noastre in finala de opt, cat si infrangerile Serbiei si Ungariei din finalele de la polo, au facut ca ultima zi de concurs sa devina mult mai atractiva si mai interesanta. In plus, fenomenalul inotator american si-a atins visul, adunand un numar record, sapte medalii de aur la o singura competitie. Din pacate insa, la finalul intrecerilor, delegatia Romaniei ramane doar cu satisfactia obtinerii a doua bilete olimpice de catre Razvan Florea si Camelia Potec, ultima calificata la JO 2008 in urma timpului foarte bun scos la 4x200 metri liber, in vreme ce restul sportivilor nostri s-au comportat sub asteptari.
Ultima zi din concursul de natatie i-a spulberat visul americanului Michael Phelps de a deveni primul sportiv din toate timpurile care cucereste opt medalii mondiale de aur in aceeasi competitie. Asta deoarece stafeta americana de 4x100 metri mixt a fost descalificata in serii, ratand pentru prima data in istorie calificarea in finala, dupa ce Ian Crocker, specialistul probei de fluture, a sarit in apa inainte ca brasistul Scott Lisher sa-si incheie cursa de 100 de metri si sa atinga marginea bazinului! In urma acestei descalificari neasteptate, echipa Romaniei, formata din Razvan Florea, Valentin Preda, Octavian Gutu si Ioan Gherghel, a reusit sa prinda finala de pe locul opt, fiind cronometrata cu timpul de 3:39,33. O performanta deosebita, care mai indulceste putin seria esecurilor tricolore inregistrate de-a lungul celor opt zile pline de inot. Seara, in finala, stafeta noastra si-a pastrat locul opt, cu timpul de 8:38,86, la capatul unei curse castigate surprinzator de Australia, in 3:34,93. Dar cea mai asteptata finala a fost cea de la 400 metri mixt, in care Phelps a castigat aurul dupa ce a stabilit un nou record mondial, 4:06,22, spre satisfactia celor peste 11.000 de spectatori, care au asistat in picioare la rescrierea istoriei. Astfel, cu sapte medalii de aur, Phelps il depaseste pe rivalul de-o viata Ian Thorpe, australianul care se afla in aceste zile in mijlocul unui scandal de dopaj avand la activ doar sase finale mondiale castigate.
Ierarhie rasturnata
Bombele sportive aveau sa explodeze insa in reuniunea de dupa-amiaza, la finalele de polo, unde campioana olimpica Ungaria a fost invinsa in finala competitiei de Croatia, cu 9-8 (7-7 dupa terminarea timpului regulamentar de joc), dupa disputarea prelungirilor, iar campioana europeana si mondiala Serbia a fost scufundata de Spania, cu 18-17 (9-9 dupa prelungiri), dupa executarea loviturilor de departajare. Au fost doua meciuri de un dramatism rar intalnit, in care cele doua mari echipe care domina de ani buni poloul mondial au fost puse la zid, Serbia pierzand medaliile de bronz si, implicit, calificarea la JO 2008 din cauza individualismului lui Sapic, in vreme ce Ungaria a ratat medaliile de aur din cauza lipsei de luciditate din ultima repriza. Totusi, nu trebuie deloc sa neglijam dorinta uriasa de victorie a Spaniei, care a crezut pana in ultima secunda in victorie, dar si a Croatiei, care si-a pregatit foarte bine temele pentru finala, antrenorul Ratko Rudic dovedind ca este un mare tehnician.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.