Bob Dylan a compus despre el celebrul "Mr Tambourine Man", iar acesta a cantat la chitara multe melodii cu Dylan care au ramas hituri eterne in muzica universala. A colaborat cu Joan Baez si Harry Belafonte, a scris coloane sonore exceptionale pen
Bob Dylan a compus despre el celebrul "Mr Tambourine Man", iar acesta a cantat la chitara multe melodii cu Dylan care au ramas hituri eterne in muzica universala. A colaborat cu Joan Baez si Harry Belafonte, a scris coloane sonore exceptionale pentru mai multe filme si chiar a creat cel mai bun sos chili din lume. Desi a facut toate acestea, nimeni nu a auzit de marele Bruce Langhorne.
In dimineata exploziei, isi aminteste Bruce Langhorne, tocmai se gandea ce procent de magneziu sa adauge in combinatia pe care o facea el acasa, pentru a obtine un carburant pentru o racheta, relateaza presa britanica. "Voiam sa lansez o racheta de la fereastra dormitorului meu sa vad cat de departe ajunge. Ulterior mi-am dat seama ca notiunile mele de chimie aveau cateva lipsuri. Pe atunci aveam doar 12 ani. Mama mea, Dorothy, se afla in bucatarie, preparand retete mult mai putin periculoase, cand a auzit o bufnitura foarte puternica. A venit in fuga la mine in camera, mi-a vazut mana distrusa, si fata plina de sange", povesteste Langhorne reporterului britanic intr-un interviu, aratandu-i mana dreapta la care degetul mare, indexul si degetul mijlociu sunt retezate de la jumatate. "Mama mi-a povestit ca i-as fi zis atunci <<bine macar ca de acum incolo nu mai trebuie sa cant la prostia aia de vioara>>."
Bruce Langhorne este cunoscut ca o persoana foarte talentata, insa nimeni nu si-ar fi putut imagina ca va trece atat de usor peste trauma din copilarie.
Sursa de inspiratie pentru legendarul cantec "Mr Tambourine Man", Bruce l-a acompaniat pe Bob Dylan in multe melodii, inclusiv cele de pe albumul din 1965, "Bringing It All Back Home", a avut un solo la melodia "Knockin' On Heaven's Door" si s-a ocupat de percutie la "Like a Rolling Stone".
"Daca Bruce canta cu tine, nu iti mai trebuie nimic, poti face orice", scria Dylan in autobiografia sa din 2004.
Cariera lui Langhorne ca si compozitor de muzica de filme a inclus mai multe melodii pentru regizorul Jonathan Demme, care a regizat "Tacerea Mieilor" si "Philadelphia". Demme il descrie pe Bruce simplu - "maestru".
Cand Peter Fonda l-a angajat pe Langhorne pentru coloana muzicala a filmului sau western "The Hired Hand", din 1971, compania producatoare s-a opus vehement, insa Fonda le-a declarat ca "in muzica, <<virtuoso>> chiar inseamna ceva".
Bruce Langhorne, pe de alta parte, a avut dintotdeauna o repulsie fata de tot ceea ce inseamna celebritate, singurele lucruri care pot aminti momentele sale de glorie fiind instrumentele sale: viori, chitari si tobe africane, toate puse pe rafturi in casa sa. La picioarele lui stau cativa caini pe care i-a salvat de pe strazi.
"Am crezut intotdeauna ca faima este un blestem, nu-i invidiez pe nici unul dintre cei faimosi pe care i-am cunoscut", este de parere el.
In anii sai de glorie, cand colabora cu nume ca Joan Baez, Harry Belafonte si Hugh Masekela - Bruce a renuntat sa cante la chitara "pentru ca ma plictiseam", povesteste el reporterului britanic.
S-a apucat de o serie de meserii "hippie", a fost fermier in Hawaii si croitor, iar "atunci cand au venit oameni la mine care imi plateau pantalonii cu cocaina, mi-am dat seama ca trebuie sa ma las de meserie".
Bruce are la loc de cinste cartea autobiografica a prietenului sau Bob Dylan, care i-a scris pe prima pagina: "pe atunci, era mai bine sa fii in lanturi cu prietenii decat in gradina cu strainii. Adevarat, nu? Sa fii sanatos! De la Bob Dylan pentru Bruce - Mr. Tambourine Man".
Cutitar in adolescenta
Bruce Langhorne s-a nascut in Tallahassee, Florida, iar parintii sai s-au despartit cand el avea doar patru ani. A fost crescut de mama sa in Harlem. Ambii sai parinti erau metisi asa ca "m-am batut pentru ca eram prea alb, ca eram prea negru sau pentru ca eram prea portorican". A fost primul student de culoare admis la o scoala prestigioasa din zona, dar si primul care a fost exmatriculat. Dupa aceea si-a infiintat o banda si "am mancat ceva bataie. Nu am fost niciodata un asasin. Dar aveam tot timpul asupra mea un cutit, pe care l-am folosit o data, in legimita aparare. Dupa asta am fugit in Mexic, unde am stat doi ani". Bruce s-a apucat de muzica abia la 17 ani, cand umbla cu un caricaturist care desena pe strada si cand lumea se oprea pe strada sa-l asculte: "cantam de fapt cu doua degete si un ciot, ceea ce inseamna ca trebuia sa cant doua note cu un deget, pentru ca altfel zdranganeam. Am fost nevoit sa-mi dezvolt o tehnica prin care fiecare deget crea o linie armonica". Cei doi s-au cunoscut 1961 la New York, la un club folk. "Dylan a scris un cantec despre mine, <<Mr Tambourine man>> pentru ca aveam o toba uriasa turceasca la care atasasem niste clopotei, de aceea instrumentul semana foarte bine cu o tamburina. Acum, toba e la muzeu".
Brother Bru-Bru
Acelasi Bruce a inventat si sosul chili "Brother Bru-Bru", foarte apreciat in America pentru aromele sale inconfundabile. Pe eticheta produsului este chiar Bruce, care a inventat sosul in 1992, la domiciliul sau.
Muzicianul si maestrul bucatar povesteste ca reteta are la baza recomandarile "un african care bause mult prea mult" si faptul ca din cauza unor probleme de sanatate nu avea voie sa consume sare, astfel incat si-a inventat un sos pe baza de chili, usturoi, otet si ceva condimente afircane secrete. Problemele de sanatate care l-au provocat pe Bruce sa produca unul dintre cele mai apreciate sosuri din lume s-au intensificat din pacate anul trecut. Acum insa se simte mult mai bine. Langhorne nu avea nici un fel asigurare medicala cand s-a imbolnavit, si la un moment dat chiar se gandise sa-si vand nepretuita chitara. Din fericire, anul trecut, regizorul Jonathan Demme a lansat un apel intitulat "Un mare muzician are nevoie de ajutorul vostru" si oamenii au trimis sute de scrisori cu bani sau cecuri care sa-l ajute.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.