Asa cum Jurnalul National a anuntat inca de sambata trecuta, premierul Tariceanu a decis scoaterea democratilor de la guvernare si formarea unui nou cabinet PNL-UDMR. O prima schita a Guvernului indica nume noi, precum cel al lui Tudor Chiuariu la Ju

Asa cum Jurnalul National a anuntat inca de sambata trecuta, premierul Tariceanu a decis scoaterea democratilor de la guvernare si formarea unui nou cabinet PNL-UDMR. O prima schita a Guvernului indica nume noi, precum cel al lui Tudor Chiuariu la Justitie, dar si o comasare a Finantelor cu Economia sub conducerea lui Varujan Vosganian.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a avut ieri ultimele discutii pentru formarea noului Cabinet. Situatia a fost blocata la ministerul Justitiei pentru ca senatorul Gyorgy Frunda a refuzat portofoliul, iar UDMR nu a vrut sa-l nominalizeze pe presedintele Comisiei Juridice din Senat, Peter Ekstein Kovacs. Intr-un final, Justitia a fost luata de PNL pentru seful Deparatamentului pentru Lupta Antifrauda, Tudor Chiuariu, desi alegerea premierului s-ar putea sa nu fie agreata si de partid. UDMR s-a ales cu trei ministere si un post de vicepremier pentru Marko Bela. Aseara inca nu era certa atribuirea portofoliului Apararii lui Teodor Melescanu si cel al Internelor lui Cristian David, acum ministru delegat pentru implementarea aquisului comunitar. De asemenea, Dan Motreanu a renuntat la Ministerul Agriculturii, urmand ca portofoliul sa fie preluat de Decebal Traian Remes.

MOTIVATII. Scoaterea PD din guvern a fost motivata de premierul Tariceanu prin faptul ca Alianta nu mai are resurse pentru a guverna unitar in beneficiul Romaniei iar o guvernare dezbinata nu poate promova interesele Romaniei. Noua formula guvernamentala PNL-UDMR, spune Tariceanu, va continua aplicarea programului Aliantei, asa cum a fost el aprobat de Parlament. Pentru a solicita investirea noului cabinet, Tariceanu va trimite azi o scrisoare conducerii celor doua camere ale Parlamentului. "Voi solicita votul Parlamentului pentru acest nou guvern, care va avea misiunea sa scoata Romania din impasul politic", a spus Tariceanu.

VINOVATI. Din discursul premierului nu au lipsit nici atacul la presedinte, declarat ca principal vinovat al decesului Aliantei DA, dar nici referiri la incapacitatea democratilor de a se elibera de sub tutela fostului lor sef de partid. "Sunt primul care recunoaste ca succesul aderarii la Uniunea Europeana a fost rezultatul unui efortul politic comun al Aliantei PNL-PD si al coalitiei de guvernare. Problema nu a fost la nivelul guvernului. Crizele au aparut si s-au tinut lant atunci cand interesele politice personale ale unui singur om s-au opus interesului national. Un om care a reusit de unul singur, pe fondul slabiciunii noastre, a liberalilor si a democratilor, sa dinamiteze o constructie politica solida, cu valori comune. Din pacate, acest om este tocmai Presedintele Romaniei. Acesta este adevarul!", a acuzat Tariceanu.

Cititi integral declaratia premierului

MINISTRI IN NOUL CABINET


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.