"Si Iisus, gasind un asin tanar, a sezut pe el, precum este scris: Nu te teme, fiica Sionului! Iata Imparatul tau vine, sezand pe manzul asinei"(Ioan 12, 14-15)

Duminica, crestinii ortodocsi vor sarbatori intrarea in Ierusalim a Domnul
"Si Iisus, gasind un asin tanar, a sezut pe el, precum este scris: Nu te teme, fiica Sionului! Iata Imparatul tau vine, sezand pe manzul asinei"(Ioan 12, 14-15)

Duminica, crestinii ortodocsi vor sarbatori intrarea in Ierusalim a Domnului, denumita popular, Floriile. In aceasta zi, se sfintesc, prin rugaciune si stropire cu agheasma, ramuri inmugurite de salcie, care se impart crestinilor, iar slujitorii Bisericii le tin in maini, cu lumanari aprinse, ca simbol al biruintei vietii asupra mortii. Se face aceasta in amintirea momentului cand Iisus este primit cu entuziasm de multimi, care il intampina la intrarea in Ierusalim cu ramuri de finic, pentru ca, dupa numai cateva zile, aceeasi multime sa strige "Rastigniti-l!". Parintele Cleopa interpreta, astfel, faptele scrise in Evanghelie: era nevoie de un manz, care este salbatic si anevoie de imblanzit si, de asemenea, considerat de evrei ca necurat, pentru a semnifica toate neamurile pamantului, necurate din cauza necredintei lor, salbatice si cu anevoie de imblanzit, pentru ca erau lipsite de legile lui Dumnezeu. "Sederea lui Iisus Hristos pe manzul asinei inseamna suspinarea neamurilor catre El; si vezi ca Apostolii au adus la Iisus manzul asinei, precum zice dumnezeiescul Luca, si aruncandu-si hainele pe el au pus pe Iisus deasupra. Hainele asternute pe jos erau semne si inchipuiri aratate cum ca Apostolii, intinzand propovaduirea Evangheliei la neamuri, le-au adus si le-au supus lui Hristos, Care le-a umplut de darurile Lui cele dumnezeiesti". Parintele Cleopa ii indemna pe credinciosi ca, asa cum oamenii din Ierusalim L-au intampinat pe Hristos cu ramuri de finic in maini, asa si noi sa il intampinam cu fapte bune.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.