Romania si Bulgaria au facut progrese in reforma Justitiei si in lupta impotriva coruptiei, dupa aderarea la UE, dar exista inca intirzieri, relateaza AFP.

Cele doua tari, strict supravegheate de Comisia Europeana, trebuie sa prezinte, la Bruxelles, in aceste zile, un raport privind masurile adoptate in justitie, agricultura si securitatea alimentara. Comisia Europeana va decide, in iunie, pe baza acestui raport si a concluziilor a doua misiuni de experti care vor veni in aprilie la Bucuresti si la Sofia, daca va activa sau nu clauza de salvgardare. In Romania au fost inregistrate progrese in domeniile fata de care Comisia isi exprimase temerile in septembrie 2006, declara secretarul de stat pentru Justitie, Ion Codescu.

Coruptie la nivel inalt

Ministerul Justitiei observa o consolidare a „transparentei si a eficientei actului de justitie" si progrese in „unificarea jurisprudentei si formarea judecatorilor si procurorilor". Lupta contra coruptiei la nivel inalt, fenomen criticat de mai multe ori de Comisia Europeana, a inregistrat o serie de succese, 200 de persoane fiind inculpate din septembrie pina acum. Conform lui Codescu, principala provocare e legata de capacitatea de finalizare a dosarelor de coruptie la nivel inalt. „Procurorii DNA isi fac treaba, dar in tribunale exista intirzieri si e o problema ce va fi cu siguranta abordata de Bruxelles", a aratat el. In plus, se intirzie infiintarea Agentiei Nationale pentru Integritate, care sa verifice originea averii parlamentarilor, magistratilor si politicienilor, ideea fiind respinsa de mai multe partide.

Vecinii din sud

Ministrul bulgar de interne, Rumen Petkov, asteapta o evaluare realista a rezultatelor tarii sale in lupta contra criminalitatii si a coruptiei. Ministrul a spus ca, in ultimele sase luni, tribunalele bulgare au condamnat 297 de persoane pentru coruptie si 141 pentru crima organizata. „Bulgariei nu are de ce sa-i fie rusine", a precizat Petkov.

Parlamentul de la Sofia adoptase deja, la inceputul lui februarie, ca raspuns la cererea Bruxelles-ului, mai multe amendamente constitutionale. Acestea prevad obligatia pentru procurorul general si presedintii Curtilor supreme administrative si de Casatie sa-si prezinte o data pe an, in fata Parlamentului, bilantul activitatii. A fost limitata imunitatea judecatorilor si procurorilor doar la activitatile profesionale si s-a creat o institutie care sa se ocupe de supravegherea activitatilor puterii judiciare.

Un diplomat european la Sofia spune insa ca autoritatile „tot nu au facut nimic" pentru a condamna cel putin una dintre persoanele-cheie implicate in traficul de droguri, deturnare de fonduri sau spalare de bani.