Pe fondul poticnelilor SUA si al dependentei Occidentului de petrolul rusesc, Kremlinul lanseaza o politica externa menita sa-i readuca statutul de mare putere.

Rusia critica politica unilaterala a SUA si cere un parteneriat de pe pozitii de egalitate intre Moscova si Washington. „Mitul unei lumi unipolare a fost demontat prin razboiul din Irak", se arata in documentul de 70 de pagini, aprobat miercuri de presedintele Vladimir Putin (foto). In aceeasi zi, presedintii Bush si Putin au purtat o convorbire telefonica pe tema crizei iraniene si a scutului antiracheta ce urmeaza sa fie instalat in Cehia si Polonia.

Nu va atingeti de Iran

Rusia se opune apelului la forta al SUA si avertizeaza Washingtonul fata de o eventuala interventie militara in Iran, tara care, in opinia Moscovei, contribuie la mentinerea echilibrului in Afganistan si Asia Centrala. Criza iraniana poate avea consecinte dezastruoase, iar SUA vor trebui sa demonstreze ca nu pregatesc o „ciocnire a civilizatiilor", construind „fortareata America", separata de restul lumii prin doua oceane si controale stricte.

Documentul citat face apel la solutii diplomatice, negociate insa in formule multilaterale, precum G8, cvartetul Rusia, SUA, UE si ONU (pentru Orientul Mijlociu), si nu prin intermediul unor organizatii rigide ca NATO. „Este un semnal ca Rusia nu vrea sa mai urmeze politica SUA sau UE si ca va avea o politica externa independenta, care va atinge interesele tarilor ce vor fi in dezacord cu Moscova", a comentat Evgheni Volk, analist al Fundatiei Heritage.

Moldova, luata in vizor

Strategia rusa afirma ca rezolvarea crizei din Transnistria va depinde de statutul de neutralitate al Republicii Moldova si ca Moscova isi va pastra trupele de mentinere a pacii in regiune. Rusia critica OSCE si „tentativele de reorganizare a periferiei Europei in baza unor tipare din exterior si a unor presiuni din partea NATO si a UE" si considera ca independenta provinciei Kosovo va periclita securitatea in Balcani. Ca solutie, Rusia propune folosirea „elementelor pozitive" din experienta Razboiului Rece, precum principiul coexistentei pasnice.