Dictatorul Antonio de Oliveira Salazar a fost ales cel mai mare portughez al tuturor timpurilor, la o luna dupa ce a fost desemnat cel mai rau portughez din istorie.

Salazar (stinga) si Franco, doi dictatori pe care Europa nu-i poate uita. Intr-un concurs organizat de postul public de televiziune, RTP, Salazar a cistigat 40% din voturi, devansindu-i pe navigatorul Vasco da Gama sau pe poetul national Luis Vaz de Camoes. Pe locul al doilea s-a clasat Alvaro Cunhal, liderul Partidului Comunist Portughez, arestat in 1949 de regimul lui Salazar si evadat din inchisoare in 1960. „Este ridicol. Arata nivelul portughezului", a comentat indignat Pedro Marques Pereira, director al publicatiei „Diario Economico". „Oamenii in virsta isi aduc aminte ca Salazar a adus stabilitate, crestere economica si ne-a ferit de razboi", arata insa o sexagenara, citata de „The Independent".

O dictatura duplicitara

Statul Nou, asa cum si-a intitulat Salazar regimul din perioada 1932-1968, a fost marcat de teroarea instituita de politia secreta si de condamnarea fara judecata a oponentilor politici, trimisi in lagarele din coloniile africane. Milioane de portughezi au emigrat in SUA si mai ales in Franta, din cauza stagnarii economice si a esecului reformelor liberale din anii ’60.

Longevitatea regimului s-a datorat cooptarii curentelor politice moderate si promovarii unui catolicism fervent. Salazar a reusit, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, sa semneze un pact de neinterventie cu Marea Britanie. Astfel, Portugalia a fost ferita de distrugerile razboiului si a cistigat si din exporturile de materii prime, atit catre Germania hitlerista, cit si catre Aliati. Portugalia lui Salazar a devenit singurul stat nedemocratic membru fondator al NATO, datorita importantei strategice pe care o aveau pentru SUA insulele Azore in Oceanul Atlantic. Mai mult, Portugalia s-a bucurat de Planul Marshall si a fost membru fondator al Zonei Europene a Liberului Schimb. Salazar s-a retras de la putere in 1968 si a murit doi ani mai tirziu.

Regimul a luat sfirsit in 1974, prin „revolutia garoafelor", o lovitura militara a fortelor de stinga, petrecuta fara varsare de singe.

Razboiul creeaza oameni mari

Concursul cistigat de Salazar se bazeaza pe un format initiat de BBC si care a avut succes in Franta, Germania, SUA, Canada si in Romania. Britanicii l-au ales pe Winston Churchill drept cel mai mare britanic al tuturor timpurilor, el fiind urmat de creatorul primului vapor transatlantic cu aburi, de William Shakespeare si de amiralul Nelson.

Francezii l-au nominalizat pe generalul Charles de Gaulle, urmat de imunologul Louis Pasteur si de recent raposatul abate Pierre. Tot o figura legata de razboiul mondial, Conrad Adenauer, primul cancelar al Germaniei Federale si unul dintre parintii fondatori ai Comunitatii Europene, a fost ales cel mai mare german. El a fost urmat de parintele Reformei catolice, Martin Luther, si de Karl Marx. Adolf Hitler si acolitii sai au fost exclusi, prin regulamentul emisiunii televizate.

Cel mai mare roman al tuturor timpurilor a fost proclamat Stefan cel Mare, urmat de Carol I.