Interpretare politica
Seful DAE crede ca, desi chestiunile din raport sunt profund tehnice, exista riscul sa fie data "o interpretare politica din partea celor care dau informatii si sunt abilitati sa dea informatii". Ciocanea s-a referi
Interpretare politica
Seful DAE crede ca, desi chestiunile din raport sunt profund tehnice, exista riscul sa fie data "o interpretare politica din partea celor care dau informatii si sunt abilitati sa dea informatii". Ciocanea s-a referit la ONG-uri, "la unii reprezentanti europeni" care, fie din lipsa de informatii, fie dintr-un deficit de a intelege anumite procese ar putea considera ca dezbaterile politice impieteaza asupra activitatii institutiilor, mai precis a Guvernului.
"Singura chestiune politica din raport este cea referitoare la ANI, ea are o conotatie politica, intrucat proiectul se afla in Parlament. In ceea ce priveste functionarea Guvernului, va pot spune ca el functioneaza. Mai ales ca raportul a fost facut si contine progresele din perioada de pana a se acutiza dezbaterea politica pe diferite subiecte, dezbatere care nu contine subiecte fundamentale - in afara de ANI- pe temele din raport", a tinut sa precizeze seful DAE.
"Cred ca raportul este de natura sa reduca riscurile pe care le aveam in septembrie 2006. Este probabil sa primim o serie de recomandari si este posibil ca mecanismul de monitorizare sa continue, pentru ca masurile luate trebuie cuantificate si este nevoie de timp pentru a face asta", a spus secretarul de stat. Evaluarea generala indica progrese facute in fiecare din cele patru conditionalitati (benchmarks) stabilite de Comisia Europeana.
In privinta consolidarii si eficientei actului de justitie si in special in ceea ce priveste consolidarea Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), s-au luat masuri de unificare a jurisprudentei. "CSM a hotarat si a actionat pentru a constientiza judecatorii asupra efectelor negative ale practicilor neunitare, prin informarea acestora si prin obligatia de a urma hotararile unei anumite instante", a precizat seful DAE.
Clauza de salvgardare
Conform intelegerii cu Executivul european, Romania trebuie sa transmita Comisiei raportul privind progresele in domeniul Justitiei si afacerilor interne pana la sfarsitul lunii martie. In a doua parte a lui aprilie, experti din statele membre vor evalua situatia din raport pe teren venind in Romania in misiuni de peer review, iar ca urmare a acestor evaluari si a informatiilor culese "din toate sursele abilitate", Comisia trebuie sa elaboreze, pana in luna iulie 2007, un raport pe care il va prezenta Consiliului si Parlamentului European.
"Raportul CE evalueaza realizarea conditionalitatilor (benchmarks) si poate propune ajustari, raportari aditionale si continuarea mecanismului de monitorizare, daca este necesar, pana la indeplinirea conditionalitatilor. Daca Romania nu indeplineste aceste masuri, Comisia Europeana va putea impune clauza de salvgardare, prevazuta in Tratatul de aderare", a avertizat Ciocanea. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.