Ponderea internarilor de lunga durata este, in Romania, de aproape 78%, in conditiile in care mai mult de jumatate din aceste cazuri ar putea fi tratate in ambulator, de aceea, din 2008, sistemul spitalizarilor va fi schimbat, a declarat, ieri, pentr
Ponderea internarilor de lunga durata este, in Romania, de aproape 78%, in conditiile in care mai mult de jumatate din aceste cazuri ar putea fi tratate in ambulator, de aceea, din 2008, sistemul spitalizarilor va fi schimbat, a declarat, ieri, pentru Mediafax, Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Potrivit lui Ciurchea, spre deosebire de Romania, in sistemele de sanatate occidentale si americane, ponderea cea mai mare o au internarile de zi (78%), in timp ce doar 22% dintre bolnavi sunt spitalizati mai mult timp, adica cel mult cinci zile. "Cand va fi inversat procentul si la noi, atunci nu vor mai fi probleme in sistem, adica banii vor fi mai bine utilizati. Oamenii ajung la spital doar din convingerea ca numai in spital iti poti rezolva o anumita problema. De asemenea, in spitale sunt sectii aducatoare de bani si altele doar consumatoare. Cele care aduc profit ar trebui extinse, iar cele nerentabile, inchise. De exemplu oftalmologia, ORL, dermatologia pot fi concentrate pe internarile de zi", a mai spus presedintele Casei. In legatura cu problemele semnalate de mai multi bolnavi privind lipsurile din oncologie, Ciurchea apreciaza ca poate fi vorba de management defectuos. "Vorbim de foarte multi bani in oncologie, dar lucrurile merg si nu prea. Cand consumi 65% din bani pe cheltuieli de personal, 10% de intretinere, din restul de doar 25% trebuie sa iei aparatura, medicamente, plus alte materiale sanitare", a explicat Ciurchea. "Trebuie sa facem controale, ca sa vedem de ce stau atat de mult bolnavii in spital si de ce nu sunt rezolvati in ambulator. Situatia financiara va fi mai buna dupa ce va fi inversat raportul. Dar, in 2007, nu pot face nimic, pentru ca doar de anul viitor vom da mai multi bani in ambulator, pentru a-i creste eficienta", a mai spus Ciurchea. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.