Municipiile Iasi si Bacau au intrat intr-o etapa de dezvoltare in care, teoretic, costurile de producere a energiei termice ar putea fi reduse, cu efect direct asupra pretului platit de populatie pentru caldura si apa calda. Inaugurarea din urma cu c
Municipiile Iasi si Bacau au intrat intr-o etapa de dezvoltare in care, teoretic, costurile de producere a energiei termice ar putea fi reduse, cu efect direct asupra pretului platit de populatie pentru caldura si apa calda. Inaugurarea din urma cu cateva zile a grupului de cogenerare de la CET Bacau, impreuna cu vremea calda, poate reprezenta finalul perioadei de achitare din iarna 2006 - 2007 a unor comisioane platite firmelor-capusa care activeaza pe langa furnizorii de energie termica. La Iasi, situatia este diferita: CET Iasi s-a confruntat cu serioase probleme generate de furnizorii de carbune, care nu au livrat decat cantitati reduse, ceea ce a determinat furnizorul iesean de energie termica sa foloseasca si gaz metan si pacura, cu costuri, evident, ridicate. Utilizarea pacurii la CET Bacau a generat alte probleme, acuzatiile de aici referindu-se la furnizori care aduceau pacura de foarte proasta calitate, chiar si provenita de la spalarea vapoarelor. Cei care au suportat costurile ridicate au fost cetatenii, care au achitat facturi uriase. Dar, in timp ce la Iasi este vorba de o situatie independenta de vointa conducerii CET, la Bacau acuzatiile sunt deosebit de grave. Astfel, presa din Bacau a relatat ca o parte din pacura furnizata, provenita de la Livandre SRL, a fost adusa cu mijloace de transport auto, in timp ce CET Bacau nu are nici un cantar auto. Mai mult, furnizorul de agent termic nu are nici laborator autorizat sa constate calitatea pacurii primite.
Desi afacerea cu pacura de la CET Bacau poate fi stopata prin inaugurarea modulului de cogenerare, ce a avut loc cu cateva zile in urma, scurgerea banilor publici catre diverse firme capusa va continua. Astfel, investitiile viitoare vor urmari si contorizarea la fiecare abonat, reabilitarea instalatiilor secundare si a instalatiilor interioare din blocuri. Aceste activitati vor atrage alte firme capusa, care sa se infrupte din banii municipalitatii, in timp ce "tarifele nu vor scadea, ba chiar s-ar putea ca pretul gigacaloriei sa creasca", a precizat Vasile Muntenita, reprezentantul Ministerului Administratiei si Internelor.
Trebuie mentionat ca la inceputul acestui an, Guvernul Romaniei a deblocat CET Bacau suma de peste 11 milioane RON, in timp ce pentru CET Iasi suma este de numai 6,8 milioane RON. Diferenta dintre valorile fondurilor alocate nu are nici o justificare, ci este chiar ciudata, atata timp cat la Iasi municipalitatea a angajat un credit BERD pentru reabilitarea sistemului de productie si furnizare a energiei termice catre populatie. Un singur motiv poate fi luat in considerare: satisfacerea unor interese economice de grup.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.