Calculul premierului este simplu: Romania este a saptea tara ca numar de locuitori din UE, ca atare trebuie sa devina a saptea economie din Uniune. Probabil ca in curand, premierul ne va spune cum intentioneaza sa duca Romania in grupul tarilor cele mai industrializate.
Criza politica a ajuns astazi intr-un punct culminant, marcat de ruperea oficiala a Aliantei PNL-PD. Totodata, fractura dintre cele doua partide ale Guvernului Tariceanu inseamna inceputul razboiului pentru electoratul Aliantei. In urmatoarea perioada, cei doi fosti aliati vor etala un intreg arsenal de acuze si promisiuni, care de care mai apetisante pentru opinia publica.
Cu toate acestea, declaratiile nu pot fi justificate de interesele politice. Mai ales ca acestea au fost facute de prim-ministrul Romaniei si nu de candidatul PNL.
De trei luni de zile, Romania este blocata de un conflict politic de amploare, care a cuprins atat institutiile statului cat si mediul economic. Reformele economice bat pasul pe loc, pentru ca decidentii politici sunt preocupati sa isi optimizeze capitalul de imagine. La trei luni de la momentul aderarii, Romania nu are o strategie de dezvoltare in interiorul UE. Nu exista o viziune unitara despre cum va arata tara noastra in UE si care va fi rolul pe care il va juca in spatiul european In acest context, declaratiile premierului Tariceanu sunt cel putin optimiste, daca nu chiar electorale.
Autoritatile de la Bucuresti primesc tot mai multe semnale de la institutii internationale ca economia nationala se indreapta catre o directie gresita. Uniunea Europeana considera ca politica bugetara a Guvernului de la Bucuresti nu este in concordanta cu dorintele de consolidare si de intarire a finantelor publice si atrage atentia asupra deficitelor in crestere. Fondul Monetar International avertizeaza ca atat deficitul bugetar, cat mai ales politicile fiscale si salariale pot sa afecteze echilibrele economice. Recent, agentiile de rating Moody's si Fitch atrag atentia, pentru prima oara in ultimii sapte ani, ca Romania poate sa primeasca un calificativ negativ in perioada urmatoare.
Romania va primi un sprijin consistent de la UE, dar, potrivit estimarilor oficiale, rata de absorbtie a fondurilor comunitare nu va depasi un nivel de 5% anul acesta. In conditile in care o rata de absorbtie de sub 40% transforma tara noastra intr-un contribuitor net la bugetul Uniunii.
Economia Romaniei a crescut constant in ultimii ani si, cu toate aceste, inca se situeaza in coada clasamentului comunitar, depasind doar tari cu un numar de locuitori de patru ori mai mic. Raportat la nivelul economiei UE, economia Romaniei reprezinta, in prezent, mai putin de 1%.
Reducerea decalajelor care separa astazi Romania de statele mai vechi din UE si imbunatatirea nivelului de trai constituie, fara indoiala, deziderate ale intregii societati. Tara noastra are insa nevoie de tinte precise si realiste si nu de declaratii bombastice. Adoptarea monedei unice europene intr-un interval de timp de 7 ani reprezinta un astfel de obiectiv. Premierul Tariceanu ar trebui sa asigure stabilitatea ansamblului macroeconomic si sa lase promisiunile fara acoperire pentru campania electorala.