Cum apreciati anuntul primului ministru privind reducerea contributiilor sociale?
Reducerea contributiilor este prevazuta in Programul de Guvernare si chiar este prevazuta o reducere de 10%. Primul-ministru cred ca a vrut sa accentueze acest lucru si sa faca publica dorinta guvernamentala in aceast sens. Aceasta reducere nu se refera numai la pensii ci si la sanatate, somaj, accidente de munca si boli profesionale si cred ca este posibila. Diminuarea este posibila, privita in acest context global, asumand anumite riscuri si luand anumite masuri. De exemplu, trebuie sa se actioneze pe piata muncii la negru cu inspectii mai concentrate pentru a aduce venituri mai mari, venituri care sunt acum diminuate din cauza muncii la negru. Va trebui gandit cand se va lua o decizie pentru a asigura echilibru intre dorinta de crestere a pensiilor si diminuarea contributiilor. Trebuie avut in vedere ca legea pensiilor s-a modificat de curand si vor intra si pensiile administrate privat, sisteme care vor absorbi o parte din contributiile sociale. Se poate lua o astfel de decizie insa cu asumarea corespunzatoare a sustinerii anumitor deficite din bugetul asigurarilor de pensii. Sunt o persoana care sustin acest lucru pentru ca ma bazez pe stimulente mai importante acordate angajatilor, in sensul majorarii salariale, plata contributiilor mai mici dar aplicate la salarii mai mari si pe scoaterea la suprafata a muncii la negru.
Se poate face reducerea contributiilor in acest an?
In acest an mi-e greu sa cred ca se mai poate face ceva. Orice este posibil cand se va face o rectificare se va vedea care sunt sumele colectate, care sunt costurile. Stiu ca este o solicitare a oamenilor de afaceri dar acest lucru trebuie sa reflecte o executie bugetara pe o jumatate de an.
Chiar daca nu este numai atributul ministerului Muncii, ce se poate face pentru reducerea deficitului de forta de munca?
Un rol important revine patronatului in sensul cresterii veniturilor salariale si a cautarii fortei de munca in Romania care are disponibilitati de persoane active importante in special in mediul rural. Aceasta forta de munca trebuie cautata si calificata. Noi, prin Agentiile de Ocupare platim 50% din cheltuielile anuale pentru formarea profesionala continua pentru 20% din angajati. Vom avea si fondurile europene pentru dezvoltarea capitalului uman. Avem si Legea Uceniciei care creeaza facilitati importante pentru angajatori dar, din pacate, acestia nu le folosesc.
Vom importa fota de munca din exterior?
Pentru unii angajatori este mai usor sa caute undeva in exterior forta de munca gata calificata, daca s-ar putea. Noi avem in acest an 12.000 de permise de munca, iar pana acum sunt doar 1000 solicitate. Avem in vedere eliminarea barierelor birocratice pentru acordarea permiselor. Anul viitor, va fi probabil o cerinta mai mare de astfel de documente pentru ca vor fi o serie de activitati pe care romanii nu vor mai dori sa le faca. Pentru cei care sunt plecati in strainatate, incercam sa gasim modalitati prin care sa le spunem celor care ar dori sa se intoarca ce facilitati vor avea. Important va fi pachetul salarial oferit si trebuie acest lucru facut cunoscut.