Aproape 15.000 de cetateni romani au obtinut, anul trecut, contracte de munca in strainatate prin intermediul agentilor de ocupare a fortei de munca, peste jumatate dintre ei plecand sa munceasca in SUA. Potrivit datelor inregistrate de Inspectia Mun
Aproape 15.000 de cetateni romani au obtinut, anul trecut, contracte de munca in strainatate prin intermediul agentilor de ocupare a fortei de munca, peste jumatate dintre ei plecand sa munceasca in SUA. Potrivit datelor inregistrate de Inspectia Muncii si comunicate de Departamentul pentru Munca in Strainatate, in 2006, 14.742 de romani au fost mediati si plasati in strainatate de catre agentii de ocupare privati, 55% obtinand un loc de munca in SUA, iar 35% din numarul total de persoane, respectiv 5.197, au obtinut un loc de munca in UE. Principalele state de destinatie din UE au fost Cipru, Italia, Germania, Marea Britanie si Ungaria, iar principalele meserii pentru care lucratorii romani au obtinut contracte de munca au fost muncitor necalificat (1.787), ospatar (1.302) sau camerista (1.210). Alti 1.065 de romani au obtinut locuri de munca in agricultura, 1.043 au plecat sa munceasca ca muncitori in constructii, iar 933 ca lucratori in turism, informeaza DMS. In ceea ce priveste gruparea in functie de varsta a persoanelor mediate in anul 2006, s-a constatat ca persoanele cu varsta sub 25 de ani au reprezentat 45,99%. Totusi numarul real al celor care muncesc in strainatate nu este cunoscut de autoritatile romane. Cei mai multi romani care pleaca la munca in strainatate provin din Moldova, Muntenia si Oltenia, principalul avantaj fiind cel financiar. Astfel, potrivit Bancii Nationale a Romaniei, in 2006, muncitorii au trimis in tara aproximativ 4,3 miliarde de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.