Ca sa apara baietii destepti a fost nevoie de niste baieti hoti. Aceste doua gasti prospera doar pentru ca noi, baietii prosti, nu dam semne ca ne-am schimba citusi de putin.

Curentul electric postdecembrist are o istorie a lui. A fost mai intii al lui Iliescu, un comunist a carui fata electoratul de acum al lui Basescu sau al lui Becali o vedea ca fiind umana, ca un soare, fara sa fie nevoie sa aprinda lumina. El este cel care a incurajat urmatoarea schema aducatoare de voturi: curent ieftin, dar cu pierderi economice, pagubele se arunca in amestecul difuz al bugetului, facem inflatie, gituim initiativa privata prin impozite. Pe moment ni se parea ca traim bine, ni se parea ca nu murim. Pe termen lung efectul a fost insa intirzierea ajungerii la limanul normalitatii aducatoare de sanse egale privind o minima prosperitate. A venit apoi Conventia. Am inceput sa discutam despre restructurare, rentabilizare, reforma. Am vorbit vreo patru ani. Scopul a fost sa vedem exact care entitate, din intregul sistem energetic, merge in pierdere pentru ca aceste pierderi sa nu se mai rasfringa asupra intregului. Fiecare sa raspunda de ceea ce face, iar relatiile dintre cioburile RENEL sa fie strict comerciale. Bun desen. Teoretic si de manual.

Afacerile cu energie sint peste tot in lume strategice, adica lovite de exceptii, care mai de care mai departe de democratie, adica de interesul poporului. Prin urmare, curentul electric nu este o marfa ca toate celelalte. Traim intr-o lume in care economia de piata se topeste in ipocrizii si jocuri de culise cind ajungem sa discutam despre galetile cu bani pe care le aduce dupa sine energia bine plasata. Insa tarile in care exista domnia legii au un model (imperfect, desigur) care ar trebui sa ne placa tuturor celor care iubim democratia si economia de piata: un arbitru impartial care sa dea peste degete concurentei neloiale, un rendez-vous, pe bune si cu finalizare, al cererii cu oferta si lipsa de mila, chiar si in cazul amicilor, cind nenorocul ii face sa fie surprinsi apelind la solutia ilegala.

Inapoi la istoria noastra. In 2001 a revenit PSD la putere, insa perestroika lui Iliescu nu mai era de actualitate, pentru ca niste baieti flaminzi, care s-au ascuns prin campania electorala dupa pulpanele populiste ale Bunicutei, s-au trezit prin Guvern. Era frumos si putea tine de foame. Cum? Pervertind reforma. Acesta a fost marele merit al guvernarii Nastase pentru buzunarele sale. Vreti restructurare? Inseamna ca Hidroelectrica (producatoare de curent ieftin) poate face ce vrea cu el. Si ce a facut, printre altele? L-a vindut unor baieti care la rindul lor l-au vindut consumatorilor mari. Acesti baieti au devenit destepti atunci cind diferenta dintre pretul (mic) cu care preluau curent de la Hidroelectrica si pretul (mare) cu care il revindeau le-a intrat in buzunar fara a contribui cu nici o valoare adaugata la procesul economic. Adica profit fara nici un efort. Pina atunci, banii respectivi mergeau la stat, care facea numai timpenii cu ei. Din acel moment banii au intrat intr-un anonimat. S-or fi impartit cu diversi smecheri de guvern? Nu sint dovezi. S-or fi dus prin off-shore-uri departe, departe… Cine poate sti? Ce stim cu siguranta este ca avem doar niste contracte-beton, greu de atacat si blindate de clauze descurajante in cazul, putin probabil, in care ar aparea un curajos.

Detaliez: un curajos nu prea are cum sa apara. Pentru ca nu l-ar gazdui nimeni. Baietii destepti sint un paravan al baietilor hoti, iar baieti hoti se gasesc in toate partidele. Iar Basescu ne face cu urmatorul truc: vorbeste despre baietii destepti, dar este lovit de o amnezie suspecta cind e vorba despre baietii hoti.

Citeste si: Stapinii curentului ieftin sint sclavii legii tacerii