Orice om politic devine important si pentru ca are in preajma sa consilieri de calitate. Iar daca dl. Radu Berceanu ar fi citit la timpul cuvenit Principele lui Machiavelli ar fi stiut ca un consilier politic are doua sarcini fundamentale: sa ajute "
Orice om politic devine important si pentru ca are in preajma sa consilieri de calitate. Iar daca dl. Radu Berceanu ar fi citit la timpul cuvenit Principele lui Machiavelli ar fi stiut ca un consilier politic are doua sarcini fundamentale: sa ajute "principele" sa castige puterea sau sa-l ajute sa o mentina dupa ce a dobandit-o. A avea consilieri nu este o culpa sau o abordare oculta.
Modul de reactie a adversarilor premierului privind consilierii demonstreaza lipsa de intelegere si teama. Instinctiv, ei stiu ca un consilier imprumuta din propria lui personalitate omului politic pentru care lucreaza. In acest fel, politicianul isi schimba modul de abordare publica a temelor si a reactiilor. Devine altceva decat a fost pana atunci.
Un consilier politic de calitate detine tehnologia de lupta prin care sa isi remodeleze clientul si sa provoace nervozitate in tabara adversa. Consilierul creeaza profilul psihologic al clientului sau si al adversarului pentru ca, mai apoi, sa genereze tipuri de actiuni si atitudini politice si publice care sa provoace repozitionarea raporturilor de lupta in favoarea celui pentru care lucreaza.
Sa luam exemplul presedintelui Basescu. Un profil psihologic demonstreaza nu numai ce tip de abordare si intelegere a realitatii are, vulnerabilitatile, modul de reactie la stress (nemultumire), dar, mai ales, cum poate fi adus in situatia de a cobori adanc in situatii de stress. Pe scurt, ce il enerveaza si cum reactioneaza atunci cand este enervat. Pentru Traian Basescu prima faza a nemultumirii se manifesta prin a vedea tot ceea ce nu merge, tot ceea ce este gresit. A doua faza se manifesta prin a ataca pe "ceilalti" care nu ii impartasesc convingerile, opiniile si valorile. Ultima faza a stresului se manifesta prin a-i "lasa din brate pe ceilalti" pentru ca nu au acelasi tip de commitment ca si el. Iar ceea ce il poate cobori in nervozitate este nerecunoasterea publica a muncii sale si a valorilor pe care le proclama. Pe baza unui profil de acest tip se trece la modelarea comportamentului si la impingerea "adversarului" catre zonele de nemultumire in asa fel incat i se va crea oportunitatea erorilor predictibile pe care consilierii le vor fructifica in avans prin prezentarea lor ca fiind negative.
Aceasta tehnologie functioneaza numai atunci cand jocul de putere se afla in controlul ridicat al actelor de comunicare. Caci, pentru acest tip de abordare, este important ca Tariceanu sa nu fie expus actelor de comunicare spontane, necontrolate si filtrate de consilieri. Altminteri exista posibilitatea de a redeveni acel personaj soft, reactiv care se intimideaza plasandu-se in zona inferioritatii fata de partenerii de comunicare. Iar daca ne uitam la modul de manifestare publica al premierului constatam ca utilizeaza de doua luni numai acte de comunicare controlate si extrem de bine negociate.
Spre deosebire de Tariceanu, consilierii lui Traian Basescu nu fac decat sa consolideze si sa regleze actele de comunicare ale presedintelui, nu sa le construiasca si sa le planifice, iar acest tip de abordare predispune la nemultumire si conflict.
Intr-o astfel de lupta, personalitatea consilierilor conteaza enorm pentru ca o parte din caracteristici sunt preluate de catre omul politic. Iar daca ne uitam in jurul presedintelui si le facem un minimal profil de personalitate constatam ca, din nefericire, caracteristicile psihologice care ii sunt la dispozitie lui Traian Basescu sunt toate de tipul "copil", "feminin", "submisiv", care invita la atac sau blamare. Intr-o astfel de "comunitate" presedintele se va simti parasit si nesustinut asa cum isi doreste.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.