Juriul scenaristilor
Pentru cea de a saptea editie a Concursului National de Scenarii, organizat de HBO in parteneriat cu Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (organizatorul Festivalului International de Film Transilvania), vor juriza Cristina Corciovescu (critic de film), Andrei Cretulescu (critic de film), Mihai Chirilov (critic de film), Constantin Popescu (regizor/scenarist), Dragos Bucurenci (scriitor). Reamintim ca depunerea scenariilor se poate realiza numai prin intermediul website-ului www.hbo.ro/concursscenarii. Scenariile finaliste pot fi publicate in format electronic pe www.liternet.ro, daca participantii isi dau acordul. (L.D.)
"N-o citi daca esti prost"
Acesta este titlul celui mai recent volum aparut in Colectia "Rasul lumii", coordonata de Radu Paraschivescu la Humanitas. Cartea britanicului de obarsie maghiara Tibor Fischer este "un manifest pentru literatura adevarata, este o reusita deplina a gen(i)ului parodic", spune editorul. "N-o citi daca esti prost" cuprinde sapte texte dense, pline de umor absurd, cu titluri pe masura: "L-am halit pe bucatar", "Pe urma spun ca esti beat", "Imi place sa fiu omorat" etc. Fischer (n. 1959) a studiat latina si franceza la Cambridge University. A lucrat ca jurnalist independent si corespondent la Budapesta al ziarului "Daily Telegraph". In 1992 a publicat primul roman ("Under the Frog", povestea unui baschetbalist maghiar dornic sa fuga in Occident) pentru care a obtinut The Betty Trask Award, fapt care i-a atras selectarea in clasamentul revistei Granta (1993) al celor mai buni romancieri britanici tineri si nominalizarea in acelasi an la Booker Prize. Au urmat "The Thought Gang", "The Collector Collector", "N-o citi daca esti prost" si "Voyage to the End of the Room". "N-o citi daca esti prost" (in traducerea Sandei Aronescu) va fi lansata maine (orele 18.00, in clubul Lucky 13, in prezenta Mihaelei Radulescu si a Lidei Bodea, a lui Alin Ionescu, Radu Naum si Radu Paraschivescu. (L.D.)
"Caragiale" isi cauta sala
Initiatorii Festivalului International Caragiale organizat in spatiu virtual (http://www.caricatura.ro) sunt in cautarea unei sali expozitionale pentru cea de a saptea editie. Oaspeti de onoare - Eminescu, Caragiale, Brancusi, Eliade, Cioran, Nichita Stanescu, Iorga, Enescu si multe alte personalitati. Informatii mai detaliate se gasesc la http://www.caricatura.ro/
publicatii.htm. (L.D.)
Debussy in oglinda
In ciclul "Atelier 77-Lectia de muzica", Institutul Francez din Bucuresti a programat in aceasta seara (orele 19.00), recitalul "Debussy en miroirs" (Debussy in oglinda), sustinut de pianiasta Dana Ciocarlie. Va fi o confruntare a unor piese extrase din "Preludii" sau din "Livre d'images" de Claude Debussy, cu opere scrise de compozitori contemporani - Thierry Escaich, Franck Krawczik sau Frederic VerriIres. (L.D.)
Regina Maria si Rosiorii
Personalitatea Mariei de Saxa Coburg Gotha reconstituita din perspectiva statutului de comandant onorific al Regimentului 4 Rosiori in expozitia (martie-noiembrie) de la Muzeul Militar.