Aproximativ 40 de studenti medicinisti au semnat un memoriu prin care cer ca Sorin Simion, conferentiarul acuzat de plagiat, sa nu le mai predea niciodata.

Fost secretar de stat din Ministerul Sanatatii si fost director al Spitalului Colentina, Sorin Simion (foto) risca sa piarda definitiv dreptul de a mai sta la catedra. El a fost suspendat din functia de conferentiar in urma unor acuzatii de plagiat, confirmate de o comisie interna de ancheta a UMF, iar acum studentii pun si ei umarul la debarcarea sa. Un memoriu semnat de circa 40 de studenti a ajuns la Ministerul Educatiei, in dosarul care va face obiectul unei alte anchete.

Presedintele de comisie, acuzat si el

In ultima sedinta a CNADCU (Consiliul National pentru Atestarea Diplomelor si Certificatelor Universitare) s-a decis ca o comisie formata din profesori medicinisti din toata tara, mai putin Bucuresti, sa analizeze dosarul lui Sorin Simion si sa formuleze concluzii pina pe 27 aprilie. Comisia de specialitate din cadrul CNADCU, cea care acorda titlurile de doctor, a numit cinci specialisti, care vor fi convocati zilele urmatoare", spune secretarul de stat Dumitru Miron, responsabil cu invatamintul superior. Presedintele comisiei de medicina din CNADCU, care a numit cei cinci specialisti, este neurologul Constantin Popa, membru al Academiei, care s-a confruntat el insusi anul trecut cu acuzatii de plagiat.

Varianta optimista: asistentul Simion

Pe linga memoriul studentilor, dosarul de la minister mai contine si raspunsul unuia dintre autorii englezi pe care Simion i-ar fi plagiat in teza sa de doctorat. „Ne-a scris ca regreta si condamna plagiatul, insa el nu poate face nici o sesizare intrucit si-a cedat drepturile de autor editurii", spune Florian Popa, rectorul UMF „Carol Davila". Daca noua comisie confirma plagiatul, retragerea titlului de doctor este iminenta. Iar aceasta va genera automat degradarea de la functia didactica de conferentiar la cea de asistent. Senatul poate decide insa ca sanctiune si desfacerea contractului de munca.