Exista persoane private care detin dosare de Securitate, utilizate pentru un eventual trafic de informatii sau santaje?
De cand sunt in aceasta functie, nu am intalnit asemenea situatii.
Din aceasta perspectiva, credeti ca mai pot aparea
Exista persoane private care detin dosare de Securitate, utilizate pentru un eventual trafic de informatii sau santaje?
De cand sunt in aceasta functie, nu am intalnit asemenea situatii.
Din aceasta perspectiva, credeti ca mai pot aparea si nume publice in dosarele CNSAS?
Nu suntem la curent cu agenda CNSAS.
Mai exista ofiteri SRI care au facut parte din fosta Securitate? In ce masura pot influenta ei deciziile de comanda centrala sau locala a SRI?
Cel mai important aspect este ca ofiterii preluati, in prezent reprezentand numai 5-6% din totalul personalului, sa nu fi facut politie politica, acest lucru fiind abordat conform legii.(...) In acest moment, media de varsta a personalului SRI este de 35-36 de ani.
Presedintele are dreptul la documente clasificate de nivel superior fata de premier?
Exista competente institutionale care presupun informarea atat a presedintelui, cat si a premierului, pe zone strategice ale securitatii nationale. Uneori, informarea celor doua institutii se realizeaza diferentiat in functie de particularitati ale competentelor de reactie institutionala. Trebuie subliniat faptul ca principalul beneficiar al informarilor SRI este Guvernul Romaniei, cu un procent de aproximativ 45% din totalul materialelor transmise.
PSD va depune un proiect privind infiintarea unui Centru Tehnic pentru Securitate Nationala, care va avea sarcina explicita de a preveni si descoperi interceptarile ilegale, punand in aplicare mandatul de autorizare a interceptarilor, dat de un judecator anume desemnat. SRI este autoritatea nationala in domeniul interceptarilor. Aveti cunostinta ca se fac interceptari ilegale din partea unor institutii sau persoane private?
Sper ca fortele politice parlamentare sa nu legifereze prin aceasta un nou serviciu de informatii. As sugera mai degraba precizarea mai riguroasa a tipului de control asupra serviciului, inclusiv in zona extrem de sensibila a interceptarii comunicatiilor, care este si trebuie sa ramana oricum supusa aprobarii judecatoresti. (D.S.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.