Desi nu a putut furniza un program macar orientativ, B-EST a anuntat ca ii va aduce la Bucuresti, in perioada festivalului, pe regizorii rusi Nikita Mihalkov si Andrei Koncealovski, declarand ca cei doi cineasti au confirmat ca vin la Bucuresti, unde
Desi nu a putut furniza un program macar orientativ, B-EST a anuntat ca ii va aduce la Bucuresti, in perioada festivalului, pe regizorii rusi Nikita Mihalkov si Andrei Koncealovski, declarand ca cei doi cineasti au confirmat ca vin la Bucuresti, unde vor sustine si cate un master class.
In timpul conferintei, Galina Fetescu, despre care organizatorii Festivalului International de Film spun ca e membra a echipei lor, a distribuit un comunicat de presa prin care se anunta organizarea, in aceeasi perioada, 14-21 aprilie, la Bucuresti, a Festivalului International de Film dedicat Anului international Andrei Tarkovski, la care vor fi prezenti Al Gore - cunoscutul om politic, fost vicepresedinte american, castigator al Oscar-ului din acest an, precum si Nikita Mihalkov si Andrei Koncealovski.
Comunicatul avea antetul Fundatiei Filmului Romanesc si era semnat de Galina Fetescu in calitate de director al festivalului, Iana Fetescu, director de productie, si Ion Vasile, vicepresedinte al Fundatiei Filmului Romanesc.
Galina Fetescu afirma ca a pornit initial acest proiect, de care organizatorii conferintei de presa nu aveau habar, impreuna cu echipa B-EST, dar a fost "inlaturata". La final, un reprezentant al B-EST a venit cu ideea ca acest al doilea festival sa fie o sectiune a Festivalului International B-EST, Galina Fetescu acceptand aceasta propunere.
In cursul noptii, directoarea Festivalului B-EST, Dana Dumitriu, a trimis presei un mesaj continand o declaratie a regizorului Nicolae Margineanu, presedintele Fundatiei Filmului Romanesc, in care acesta sustine ca nu stie de initiativa Galinei Fetescu, iar fundatia nu e implicata in proiectul acesteia.
Trebuie spus ca B-EST nu e la prima peripetie susceptibila de amatorism: cu o publicitate nu foarte eficienta, in 2005 a rulat filme importante ("2046" al lui Wong Kar Wai, "Land of Plenty" al lui Wim Wenders) cu salile goale, in 2006, invitatii Manoel de Oliveira si Krzysztof Zanussi, au fost pusi in fata situatiei dubioase de a tine conferinte de presa cu o mana de oameni, iar filmele poloneze ale lui Zanussi au fost prezentate fara subtitrare.
Nikita Mihalkov (62 de ani) va deschide Festivalul International de Film B-EST cu filmul sau (premiat cu Oscar) "Soare inselator" (1994), fiind prezent si la alte doua proiectii, cu filmele "Barbierul din Siberia", la care a semnat regia (1998), si "Statski sovetnik" ("Consilierul de stat") - la care a fost producator si actor (2005). Mihalkov va sustine un master-class cu tema "Regizorul in doua ipostaze - in afara filmarii si la cadru", la care vor putea asista jurnalisti, studenti de la facultatile de teatru si film, oameni de cinema.
Andrei Koncealovski - autorul "Siberiadei" si fratele mai mare al lui Nikita Mihalkov - va prezenta la inchiderea festivalului filmul sau "Casa prostilor" ("Dom Durakov") (Marele Premiu al juriului la Festivalul de la Venetia in 2002).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.