Teatrul National din Iasi a cheltuit un milion de lei pentru construirea unei sali care nu exista.

Teatrul National „Vasile Alecsandri" din Iasi nu a putut justifica aproape jumatate din banii primiti de la autoritati pentru modernizare, potrivit unui raport al Camerei de Conturi. Banii, 6,3 milioane de lei, au fost alocati de consilierii locali si judeteni la sfirsitul anului trecut.

Inspectorii de conturi au descoperit in timpul controlului contracte de achizitionare incheiate in 2006, dar fara ca obiectele sa fi ajuns in curtea teatrului nici azi. „Au fost constatate plati care la momentul efectuarii nu au fost justificate prin bunuri livrate de furnizori si intrate in institutie. Practic, plata bunurilor contractate a fost efectuata integral in avans, pe baza de acte justificative - facturi intocmite de furnizori, cu nerespectarea dispozitiilor legale", se arata in raport.

Sala Atelier

Un exemplu este contractul pentru construirea Salii Atelier a teatrului, o sala mobila, de lemn, ca alternativa la Sala mare a Nationalului, aflata in restaurare. Banii, un milion de lei, s-au platit, iar actele din contabilitatea teatrului arata ca lucrarile s-au efectuat si chiar receptionat. Surpriza inspectorilor Camerei de Conturi a venit atunci cind au constatat ca Sala Atelier Teatru nu exista, pentru ca nu avea autorizatie de constructie. Primaria a refuzat sa-si dea avizul, pentru ca terenul pe care urma sa fie ridicata aceasta sala este revendicat.

„Conducerea institutiei a preferat sa isi ia raspunderea dotarii institutiei, chiar cu riscul unor amenzi personale, decit sa returneze banii si sa nu doteze teatrul cu tot ce este necesar", a declarat Cristian Hadji-Culea, directorul Teatrului National „Vasile Alecsandri".

Echipamente platite, dar lipsa la inventar * Trei echipamente profesionale de sunet si lumini - 900.638 RON

* Mixer digital - 542.943 RON

* Instalatii de traducere simultana - 146.200 RON

* Instalatii de comunicatie regie - 150.000 RON

* Camion MAN - 165.312 RON

* Caroserie pentru camion MAN - 42.495 RON

* Structuri metalice pentru esafodaj - 69.270 RON

* Panouri si placaje - 203.520 RON

* Constructie Sala Teatru Atelier - 1.041.250 RON

* Fundatie Sala Teatru Atelier - 208.250 RON