Europarlamentarul grec Katerina Batzeli vrea sa ne scoata dintre tarile care se vor bucura de tarife mai mici la roaming printr-o propunere neobisnuita pentru Parlamentul European.

Propunerea de amendament a europarlamentarului grec Katerina Batzeli, de a impune Romaniei si Bulgariei o derogare de la regulamentul propus de Comisia Europeana privind reducerea costurilor de roaming cu pina la 70%, este legala, dar total neobisnuita. In mod normal, un stat membru nu solicita derogari pentru alt stat membru. Numai statul in cauza poate face acest lucru.

Afirmatia lui Batzeli potrivit careia piata de telefonie mobila in Romania si Bulgaria este „imatura si are nevoie de investitii in scopul dezvoltarii retelelor" este contrazisa de opinia unor experti europeni, care spun ca toti strainii care vin in Romania utilizeaza acest gen de serviciu indiferent de destinatie sau localitatea de rezidenta.

In plus, surse europene sustin ca nu romanii sint cei care platesc cel mai mult pentru convorbirile in regim roaming, spre sau dinspre strainatate, ci tocmai strainii care vin in Romania si sint abonati ai unor operatori de telefonie mobila din strainatate.

Ce ramine de facut

Propunerea europarlamentarului grec a fost facuta ca un amendament la Regulamentul roaming pe care UE vrea sa-l adopte. Propunerea a primit aviz favorabil in Comisia economica a Parlamentului European, insa decizia pe fond va veni abia in Comisia pentru industrie, cercetare si energie, care va decide daca amendamentul va face parte din lege.

Ministrii roman si bulgar ai Comunicatiilor trebuie sa isi exprime pozitia oficiala si sa contracareze amendamentul europarlamentarului grec, potrivit procedurilor. Aceasta pozitie poate fi prezentata la dezbaterile din reuniunea Comisiei pentru industrie, pe 12 aprilie, sau in plenul Parlamentului European, care urmeaza sa voteze regulamentul in sesiunea din mai. Decizia finala va fi luata in reuniunea in plen, prin votul tuturor parlamentarilor.

Lobby politic

Europarlamentarii romani trebuie acum sa-si convinga colegii de grup politic din PE sa respingaa amendamentul Batzeli, spune Adina Valean, membru supleant al Comisiei economice. Liberalii se opun acestuia, dar o majoritate formata din populari si socialisti il poate adopta, chiar daca, in plen, europarlamentarii romani cer eliminarea acestui punct din regulament.

Europarlamentarii romani mai au optiunea de a depune la Comisia pentru industrii un amendament de respingere a amendamentului Batzeli.

Diferente de tarif Potrivit Comisiei Europene, in UE, tarifele la roaming variaza intre 3 si 12 euro pe minut, motiv pentru care se doreste o limita a tarifului de maximum 0,5 euro pe minut. In prezent, Vodafone Romania percepe 0,69 dolari pe minut pentru convorbirile locale in roaming catre retelele sale din strainatate, in timp ce apelurile in reteaua Vodafone Romania sint taxate cu sume cuprinse intre 0,89 si 1,09 dolari pe minut, iar primirea unui apel costa 0,65 dolari pe minut. Orange, prin serviciul sau Orange Travel, percepe 0,48 euro pe minut pentru apelurile primite, intre 0,52 si 0,68 euro pe minut pentru apelurile locale in roaming si intre 0,68 si 1,22 euro pe minut pentru un apel in Romania.