Atat ortodocsii cat si catolicii praznuiesc in fiecare an, la data de 25 martie, Buna Vestire. Aceasta data a fost fixata calculandu-se noua luni inainte de nasterea cu trup a Domnului, ce se celebreaza la 25 decembrie. Intelesul Bunei Vestiri se ref
Atat ortodocsii cat si catolicii praznuiesc in fiecare an, la data de 25 martie, Buna Vestire. Aceasta data a fost fixata calculandu-se noua luni inainte de nasterea cu trup a Domnului, ce se celebreaza la 25 decembrie. Intelesul Bunei Vestiri se refera la venirea lui Mesia, Cel asteptat de veacuri, dar si la legatura intima, vitala, dintre Mama si Fiu, dupa cum reiese din cuvintele ingerului Gavril: "Bucura-te, Tu care esti plina de har, Domnul este cu Tine. Binecuvantata esti Tu intre femei... Spiritul Sfant se va cobori asupra Ta si puterea Celui Preainalt Te va umbri; pentru aceasta, copilul sfant care se va naste din Tine se va numi Fiul lui Dumnezeu" (Lc, cap.1). Momentul Bunei Vestiri este expresia cea mai inalta a asteptarii venirii lui Mesia, este sinteza si punctul culminant al asteptarii mesianice din partea poporului lui Dumnezeu care vede ca profetiile s-au implinit in acest "Copil sfant". Crestinii care postesc stiu ca Biserica a randuit dezlegare la peste si vin in aceasta zi de sarbatoare. In popor, la sate mai ales, 25 martie mai este cunoscuta si ca ziua cuculului pentru ca se zice ca este data in care se dezleaga limba pasarilor si incepe cucul sa cante. Sa muncesti de Buna Vestire este un pacat de neinchipuit. Se duc vitele la pascut. Se fac focuri in livezi si gradini, se afuma pomii. Hainele se scot in curte la aerisit. Oamenii se spala pe corp cu apa de nea ca sa scape de purici. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.