Oponentii unor programe guvernamentale masive de construire de noi locuinte pentru toti cetatenii striga cu minie ca asta ar fi „comunism". In furia lor irationala nu cred ca acestia ar putea fi convinsi cu argumente de bun-simt ca a construi masiv locuinte de catre stat nu este o trasatura a comunismului, ca regimurile din Romania si Coreea de Nord nu au gresit construind noi locuinte, ci au gresit confiscind locuintele particularilor, interzicind cetatenilor dreptul de a construi noi case, ori demolind fara dreapta despagubire casele particulare.

O tara comunista dura precum Cuba nu a avut niciodata programe de construire a unor locuinte de catre stat. Prin multe localitati cubaneze de astazi chiar si conchistadorii de acum 500 de ani daca s-ar intoarce nu ar gasi mai nimic schimbat in domeniul locuintelor. Cele mai inalte cladiri din Havana, care apar in mai toate pozele orasului, au fost construite inainte de dictatura lui Fidel Castro. Singurele realizari ale comunismului cubanez in domeniul constructiilor sint monumentele dedicate revolutiei si afisele uriase cu Che Guevara puse pe blocurile construite de „imperialisti".

Dar opozantii inversunati si irationali ai construirii de locuinte de catre stat nu ar fi probabil convinsi nici de exemplul „exemplar" al Chinei comuniste. Acolo s-a aflat la putere, timp de 40 de ani, un regim comunist de tip stalinist, dirijat de Mao Tze Dung. Desi timp a fost din belsug, din 1949 pina in 1990 China comunista se lauda in domeniul constructiilor doar cu milenarul Zid Chinezesc, cu citeva temple si palate seculare, ori cu blocurile construite la Shanghai in anii ’20 de catre imperialistii englezi, francezi si americani. Acestea din urma erau „noutatile edilitare".

Dovada suprema ca a construi statul locuinte nu are nimic de-a face cu comunismul este faptul ca in China populara regimul s-a apucat de ridicat locuinte exact cind a acceptat capitalismul. Ba mai mult, construirea de locuinte de catre statul comunist chinez a fost un element al promovarii capitalismului in China. Din anul 2000 incoace, China comunista a evoluat mai mult spre capitalism si statul construieste acum la cheie nu doar cartiere intregi ultramoderne, dar chiar si orase complet noi, cu locuinte avind un confort tot mai ridicat.

Sigur, nu ma astept ca aceste exemple, desi foarte clare, sa convinga de eroarea lor pe ferventii „anticomunisti" care striga impotriva implicarii statului in constructia de locuinte. Pozitia lor nu are nimic logic si nu pot sa o corectez cu argumente rationale, cu exemple clare si de bun-simt.

Sa facem un joc si sa le dam dreptate. Sa acceptam ca a construi statul locuinte si a le oferi cetatenilor cu chirii convenabile sau la vinzare cu preturi avantajoase ar fi „comunism josnic". Inseamna ca cei care au cumparat cu bani putini nu doar una, ci mai multe case de la stat, ori au stat si mai stau inca fara a fi demnitari in locuinte de protocol cu chirii de doi bani ar fi si ei niste „comunisti". Si tocmai ce in Romania a fost condamnat comunismul.

Dragi cititori, completati va rog singuri lista acestor moguli comunisti, pe care ii veti gasi in cele mai neasteptate locuri. Printre ei gasiti politicieni, oameni de afaceri prosperi, bravi ONG-isti luptatori impotriva abuzurilor, magistrati sau divizii intregi de generali de armata ori politie, precum si vocali judecatori ai comunismului de care chiar ei se fac astfel vinovati.

...escu, ...eanu, ...iriac, ...ogea, ...oana, ...listar, ...govan, ...edar. Si lista poate continua.

— Laurentiu Nicolae