E putin probabil ca liberalii sa-i urmeze in detaliu sfaturile. Ei nu sunt lipsiti, precum se cere unui partid istoric, de o oarecare subtilitate si de fantezie.
S-ar putea sa prefere, intr-o prima faza, un Guvern monocolor liberal, scotand, pana una alta, Partidul Democrat de la guvernare. Este ceea ce democratilor nu le convine. Sa iasa de la guvernare ar face sa planeze, din nou, parerea incetatenita ca cu ei nu se poate convietui, cata vreme domnul Basescu le inspira cursul. Ce se intampla mai departe? Odata lasati pe dinafara, democratii ar sapa, insa, oricum noul Guvern, prin ipoteza monocolor si liberal.
Stabilitatea acestuia va fi desigur precara, depinzand de PSD si de cateva partide mai mici dar experienta arata ca provizoriul poate dura... Socotelile trebuie facute, insa, cu creionul in mana. Precedente exista...
Odata format noul Guvern cu sprijin PSD, acest partid isi va vinde, desigur, cat mai scump sprijinul, cu atat mai mult cu cat nu este parte in Guvern.
Va avea PD, in aceste conditii, camp liber de actiune? Dupa parerea mea, nu! Partidul domnului Boc va fi confruntat cu un sistem de restrictii strategice; ele decurg din conexiunea Basescu si din angajamente politice mai vechi ramase valabile. Ca urmare, coridorul in care va evolua PD va trebui sa coincida, in parte, cu al liberalilor. Cu atat mai usor se va putea strecura in acest coridor un Guvern liberal monocolor. Va urma un timp de reflexie, in care democratii ar putea judeca la rece cum este mai bine: cu sau fara Basescu. Caci, in principiu, Alianta DA este ceva serios.
Fuziunea dintre liberali si democrati - fara Basescu, insa - poate redeveni actuala mai curand sau mai tarziu.