Radicalii liberali preseaza pentru formarea unui Cabinet exclusiv PNL, insa aceasta posibilitate are numeroase dezavantaje. Primul, si cel mai mare, este ca echipa lui Tariceanu ar deveni doar un instrument la indemana PSD, care isi va promova propri
Radicalii liberali preseaza pentru formarea unui Cabinet exclusiv PNL, insa aceasta posibilitate are numeroase dezavantaje. Primul, si cel mai mare, este ca echipa lui Tariceanu ar deveni doar un instrument la indemana PSD, care isi va promova propriile interese.
Apoi electoratul liberal va amenda categoric colaborarea cu PSD, fie ea si neoficiala. Pe de alta parte, aruncarea democratilor in barca opozitiei reprezinta balonul de oxigen de care are nevoie presedintele. Din postura de partid al opozitiei, PD va actiona in forta atacand pe toata linia guvernarea Tariceanu. Mai mult, presedintele Basescu isi va recapata influenta totala asupra partidului, iar din aceasta pozitie se va capacita pentru noi sarje politice. Un alt motiv luat in calcul de liberali este ca o eventuala debarcare a PD din vaporul guvernamental ar compromite pe termen lung relatiile cu democratii. "Dorim sa avem o rezerva de negociere cu PD pentru situatiile neprevazute" sustin surse liberale. Asa incat aceasta varianta ramane ultima pe lista optiunilor.
Trecerea PNL in opozitie este o miscare spectaculoasa, care a starnit entuziasmul catorva lideri, insa la o dezbatere aporfundata s-a dovedit a fi impracticabila. Totusi avantajele ei constau in expunerea PD la procesul de erodare electorala si la o mai mare libertate de actiune a PNL, sunt de parere unii dintre fruntasii partidului. Pe de alta parte, ea poate deschide si calea luptelor intestine in cadrul partidului liberal, fapt care obliga conducerea acestei formatiuni politice sa fie prudenta.
Varianta Guvernului PNL-PD este, cel putin teoretic, aceea pentru care ar inclina conducerea liberala. O asemenea constructie pune punct disensiunilor si ar aduce acalmia pe scena politica. Semnalele lansate de PNL in aceasta directie au fost demontate de raspunsul Cotrocenilor, care a replicat ca relatiile sunt ireconciliabile, sustin surse liberale.
La tot acest tablou se adauga presiunea PSD care prin vocea liderului Mircea Geoana pune presiune pe Tariceanu, dandu-i termene pentru restructurarea Guvernului. Pe de alta parte, Geoana atrage atentia sefului PNL ca duce prea departe lupta cu Basescu. De altfel, in mediile politice se vehiculeaza si ideea unui Guvern PD-PLD-UDMR cu sustinerea PSD, sustine Mediafax.
In tot acest context politic seful statului tace. Si o face din mai multe motive. In primul rand pentru ca nu mai are solutii, pentru moment. Apoi pentru ca observa cum in jurul ciolanului puterii au inceput si negoiceri oficiale dar si subversive care pot aduce surprize. Dar nu in ultimul rand, el tace asteptandu-l pe Tariceanu sa faca urmatoare mutare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.