Compania Electrica a cumparat energie de la Grivco, Ennet Grup si Ezpada, de pe bursa.

Distribuitorul de energie Electrica a finalizat contractarea de energie electrica pentru consumatorii eligibili proprii si ai filialelor, a anuntat ieri compania. Trei dintre firmele cu care Electrica a incheiat intelegeri, prin intermediul platformei bursiere OPCOM, fac parte din categoria „baietilor destepti". Astfel, distribuitorul de energie a cumparat marti curent de la traderii privati Grivco, Ennet Grup si Ezpada, in timp ce ieri a incheiat alte intelegeri cu doua dintre cele trei companii mentionate mai sus. Electrica va achizitiona, in perioada 1-30 aprilie 2007, cite 21.600 MWh de la Ennet si Ezpada pentru 165,5 lei si respectiv 162,9 lei pe MWh, preturi care se inscriu in media celor practicate pe bursa. In perioada 1 mai-30 iunie, Electrica va mai achizitiona energie si de la Grivco pentru 168 de lei/MWh. Contactati de „Cotidianul", reprezentantii Grivco au spus ca au achizitionat cantitatea vinduta catre Electrica din Bulgaria. Reprezentantii Ennet Grup si Ezpada nu au dorit sa precizeze provenienta energiei vindute catre Electrica.

Situatia se poate repeta

Trei din cei mai activi patru vinzatori de curent de pe piata OPCOM (complexurile Rovinari, Turceni si societatea Nuclearelectrica) au contractat toata productia de energie cel putin pina la jumatatea anului. OPCOM a lansat piata contractelor cu livrare fizica, insa, din cauza faptului ca majoritatea cantitatilor de energie sint deja contractate, aceasta n-a putut deveni operationala. „Nuclearelectrica nu a inaintat inca o oferta pentru noua platforma, pentru ca are contractata toata cantitatea de energie pe care o produce. Pina la jumatatea anului, nici nu se pune problema de a face o oferta pentru aceasta piata", ne-a spus Teodor Chirica, director general Nuclearelectrica. In cazul complexului Rovinari, situatia este chiar mai clara. „Nu am inaintat o oferta pentru ca avem contractat tot. Probabil ca vom avea o cantitate disponibila abia la inceputul anului viitor", spune Ion Dondera, director general Complexul Energetic Rovinari. Complexul Energetic Turceni ar putea inainta o oferta pentru noua platforma OPCOM abia la sfirsitul lunii mai.

Pana de energie

La sfirsitul anului trecut, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a obligat producatorii de energie sa prelungeasca contractele cu Electrica. Masura a fost luata ca urmare a faptului ca Electrica nu a putut incheia contracte la preturi convenabile. Termenul fixat de Vosganian este 1 aprilie. De la momentul emiterii ordinului ministerial pina marti, Electrica a inaintat mai multe oferte fara a obtine insa un raspuns pozitiv.