Intr-un proiect de lege referitor la organizarea si functionarea jocurilor de noroc in Romania, pariurile online sint considerate infractiuni, desi acestea exista in majoritatea tarilor UE.

Acordarea legislatiei romanesti cu Europa se face greu si cu sincope. Recent, Comisia Europeana a anuntat ca va reclama Romania la Curtea Europeana de Justitie pentru introducerea taxei de prima inmatriculare, dar Ministerul Finantelor Publice (MFP) se afla la un pas de recidiva. Din neatentie, din interes sau din lipsa de cunoastere a legilor europene, MFP este pe cale sa mai propuna o anomalie in proiectul de lege privind organizarea si functionarea jocurilor de noroc. In acest proiect, la articolul 23, se spune ca „constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea sau cu amenda fapta oricarei persoane care organizeaza, desfasoara, inlesneste sau participa la desfasurarea urmatoarele activitati: jocurile de noroc organizate prin intermediul sistemelor de comunicatii de tip Internet sau intranet, precum si cele organizate prin intermediul altor sisteme de comunicatii". Cum in aceasta categorie intra si pariurile sportive electronice, ar fi indicata introducerea unei specificatii care sa excluda acest sistem din lista neagra a Ministerului Finantelor, mai ales ca acest sistem este utilizat pe scara larga in Uniunea Europeana.

Bingo este infractiune

De asemenea, jocurile de noroc organizate prin intermediul retelelor de televiziune sau radio ori prin intermediul altor mijloace de transmisie asimilate sau jocurile de bingo si keno organizate in mai mult de o locatie sau sistem interactiv sint puse pe acelasi plan cu „alba-neagra" ori pariurile incheiate pe rezultatele unor concursuri clandestine cum ar fi: lupte de ciini, lupte de cocosi, curse auto etc. si sint considerate infractiuni.

Italia a fost pedepsita recent

Curtea Europeana de Justitie da verdicte pozitive in procesele pe care firmele de jocuri de noroc online le intenteaza statelor membre Uniunii Europene in care aceste sisteme nu erau acceptate. Ultimul caz este cel al Italiei, care a pierdut saptamina trecuta procesul la Curtea Europeana de Justitie. In virtutea articolului 49 din Tratatul comunitatii europene privind libertatea serviciilor in cadrul UE, organizatorii de jocuri de noroc cu licenta intr-una dintre tarile UE pot sa ofere aceste servicii oricarei tari membre. „Greii" bransei, Bwin, William Hill, Party Gaming, Ladbrokes, Stanley Leisure au sustinut saptamina trecuta, intr-un material aparut in „The Independent", ca prezenta lor pe piata europeana este una perfect legala, fapt confirmat si de Curtea Europeana de Justitie. Actualmente, in Romania sint circa 10.000 de utilizatori numai la pariuri sportive, care joaca in medie aproximativ 40 de euro lunar.