Pentru ocuparea a peste 600 de posturi vacante, se va deschide o bresa legislativa prin care absolventii facultatilor de Drept pot deveni procurori fara a mai trece prin Institutul National al Magistraturii.
Presedintele Consiliului Supe
Pentru ocuparea a peste 600 de posturi vacante, se va deschide o bresa legislativa prin care absolventii facultatilor de Drept pot deveni procurori fara a mai trece prin Institutul National al Magistraturii.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Anton Pandrea (foto), a sustinut ieri prima sa conferinta de presa de la preluarea mandatului. Judecatorul Pandrea a prezentat masurile prioritare ale CSM pentru ralierea sistemului judecatoresc la cerintele Comisiei Europene stabilite prin Decizia nr. 928/EC din 13.12.2006. La 31 martie a.c. Romania va trebui sa raporteze Comisiei Europene rezultatele la indicatiile trasate. ZIUA a publicat recent Decizia Comisiei Europene, care semnala persistenta problemelor in ceea ce priveste lupta anticoruptie, transparenta sistemului judiciar, problema codurilor de procedura penal si civil, precum si capacitatea si responsabilitatea CSM, care lasa inca de dorit.
Personal insuficient
Presedintele CSM a semnalat numarul urias de posturi vacante din Magistratura: 604 la procurori si 428 la judecatori, din cauza caruia nu se poate garanta un bun mers al Justitiei. S-a vorbit de un proiect legislativ, ce urmeaza a fi initiat prin Ministerul Justitiei, prin care sa se faca un compromis pentru completarea posturilor vacante de la parchete. Astfel, pe perioada unui singur an, vor putea deveni procurori, fara a mai urma cursurile de doi ani ale Institutului National al Magistraturii, absolventii facultatilor de Drept. Acestia vor urma o forma scurta de pregatire si vor intra ca stagiari la parchete. Dupa completarea posturilor se va reveni la forma actuala, aceea a trecerii prin INM, inainte de a intra in Magistratura. Este posibil ca asemenea brese sa fie deschise si la judecatori.
Rezultate deplorabile pe Inspectie
Anton Pandrea a pus pe tapet si marea problema a CSM: Inspectia Judiciara, care are ca menire identificarea abaterilor disciplinare ale judecatorior si procurorilor. Inspectia CSM este inca "piatra de moara" a CSM, iar slabele ei rezultate de pana acum nu fac decat sa adanceasca neincrederea publica in sistemul judecatoresc. Cu atat mai mult cu cat ea este formata in proportie covarsitoare din magistrati adusi de la Curtea de Apel si Tribunalul din Bucuresti, precum si parchetele de pe langa aceste instante. Anton Pandrea a spus ca Inspectia CSM are in prezent ocupate doar 37 de posturi de inspectori, avand noua posturi vacante la sectia de judecatori si patru la cea de procurori. De altfel, s-a declansat procedura de recrutare a inspectorilor lipsa.
Rezultatele CSM in materie disciplinara prezentate sunt insa extrem de modeste pentru perioada 1.09.2006 - 14.03.2007: doar trei sanctiuni disciplinare la judecatori si nici una la procurori, dintr-un total de noua actiuni disciplinare initiate. Asemenea rezultate sunt departe de a linisti opinia publica.
CSM nu reactioneaza
Ziaristii prezenti la conferinta lui Pandrea au reprosat lipsa de reactie a institutiei in cazul unor procese publice in care anumiti magistrati incalca procedurile, producand consecinte reprobabile. De asemenea, reporterii ZIUA au cerut presedintelui Anton Pandrea sa precizeze ce anume se petrece la Inspectie cu sesizarea formulata in cazul "Dosarului Flota", in care seful DNA a dormit pe dosar si vreme de un an si jumatate nici macar nu a infirmat rechizitoriul, daramite sa refaca actul de sesizare al instantei, asa cum a dispus Inalta Curte in decembrie 2005. S-a reprosat, de asemenea, proasta functionare a biroului de presa al DNA. Pandrea a replicat ca nu cunoaste amanunte despre aceste investigatii ale Inspectiei, dar ca se va interesa.
99% din magistrati sunt perfecti
Evaluarea profesionala a magistratilor, constituie o alta tara a sistemului judecatoresc, in conditiile in care, in pofida numeroaselor rateuri din sistem, 99% din magistrati au calificative profesionale de "foarte bine". Pandrea a explicat ca se va incepe in curand o noua evaluare profesionala, pe criterii recent stabilite de catre CSM, iar cei care vor obtine calificative de "satisfacator" vor urma cursuri de pregatire la INM pentru a mai putea profesa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.