In ceea ce priveste momentele ulterioare semnarii memorandumului, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, a declarat ca familia regala trebuie sa faca toate demersurile legale pentru intrarea in posesie. "Dupa ce primeste domeniul Peles,
In ceea ce priveste momentele ulterioare semnarii memorandumului, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, a declarat ca familia regala trebuie sa faca toate demersurile legale pentru intrarea in posesie. "Dupa ce primeste domeniul Peles, familia regala trebuie sa-l intabuleze si sa realizeze toate demersurile pe care legea le prevede. Apoi, Casa Regala trebuie sa faca o oferta de vanzare a Castelului Peles si a partii vechi din Foisor pentru a fi rascumparate de statul roman", a declarat Adrian Iorgulescu. Ministrul a precizat ca, ulterior, se va face o evaluare a celor doua obiective si vor incepe negocierile pentru rascumpararea Castelului Peles si a partii vechi din Foisor de catre statul roman.
Pelesul - Muzeu, Foisorul - resedinta de protocol
Castelele Peles si Pelisor, impreuna cu terenurile aferente, au fost restituite, la data de 1 martie 2007, Regelui Mihai I, in urma unei decizii de retrocedare semnate de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. In aceeasi zi, conducerea Centrului European de Cultura Sinaia a semnat decizia de retrocedare a centrelor Ceramica si Stavilari, dupa ce la sfarsitul lunii februarie, RA-APPS semnase decizia de retrocedare a partii vechi din Palatul Foisor. "Atat Pelesul, cat si Pelisorul si Foisorul vor avea destinatii precise si precizate. Pelesul va ramane timp de trei ani muzeu, la fel si Pelisorul. In ceea ce priveste partea veche a Foisorului, am convenit ca dupa retrocedare sa devina o resedinta de protocol. Exista un memorandum prezentat in sedinta de Guvern, rezultat al unor negocieri intre o comisie guvernamentala si reprezentantii Casei Regale. Am convenit de principiu ca Palatul Peles sa fie rascumparat de statul roman si sa ramana in perpetuitate muzeu. Am hotarat sa rascumparam si Foisorul, care va deveni resedinta de protocol", declara Adrian Iorgulescu, in momentul semnarii deciziei de restituire a Castelelor Peles si Pelisor.
Memorandumul privind retrocedarea domeniului Peles catre Casa Regala a fost aprobat pe 20 februarie, de Guvern. Restituirea domeniului Peles s-a facut in baza Legii 10 din 2001. Prin notificarea din 8 august 2001, Regele Mihai a solicitat restituirea urmatoarelor obiective: Castelul Peles - cladirea veche, constituita din aproximativ 100 camere; anexele Castelului Peles - aripa nou construita, compusa din parter, mezanin, etaj 1 si mansardele 1 si 2 (66 de camere); Castelul Pelisor, Casa Cavalerilor, Castelul Foisor, Economatul, fostele grajduri, uzina electrica, ferma de vulpi argintii si "orice constructii existente pe acest domeniu", inclusiv terenul de 60 de hectare aferent. Beneficiarului restituirii ii revine obligatia de a se adresa Directiei pentru Cultura Prahova pentru a i se elibera "Obligatia privind folosinta monumentului istoric", prin care i se vor preciza conditiile in care se pot face interventii asupra Castelelor Peles si Pelisor, intrucat acestea figureaza pe Lista monumentelor istorice din anul 2004. (D.E.I.)
Inapoi la stat pentru 30 de milioane de euro
Avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu (foto), a tinut sa precizeze ca Regele Mihai I este interesat sa cedeze statului roman, contra unei sume de circa 30 de milioane de euro, Castelul Peles, partea veche a Palatului Foisor si terenurile aferente, inainte de finalul anului in curs. "Exista o suma despre care s-a vorbit - 30 de milioane de euro - care este rezonabila, valoarea reala a acestor obiective fiind mai mare. Insa exista aceasta intelegere ca lucrurile sa se rezolve convenabil pentru ambele parti (...) Cu cat MCC isi face evaluarea mai repede, mai repede se va face si operatiunea de vanzare", a afirmat Adrian Vasiliu, adaugand ca exista si o "suma limita", sub care Casa Regala nu doreste sa negocieze vanzarea celor doua obiective.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.