Aderarea, pozitia strategica, proiectele de infrastructura, costul relativ scazut al fortei de munca, dar si suprasaturarea pietei vestice promit investitii directe de peste 5 miliarde de euro anual.Investitiile straine directe, estimate anual in perioada 2007-2009, vor depasi 5 miliarde de euro. Aceasta este concluzia Raportului asupra Competitivitatii din Romania, prezentat ieri de Unicredit, cel mai important grup bancar din Europa Centrala si de Est. Traditional, Romania punea accentul pe costurile mici ale fortei de munca pentru a atrage investitorii straini, acum avind si alte avantaje.

Baza de operatiuni pentru estul Europei

„Romania este locul preferat al investitorilor din UE din domeniul productiei", spune Fabio Mucci, economist Unicredit Group CEE Research. Companiile straine considera Romania foarte atractiva in comparatie cu suprasaturatele piete vestice. Antreprenorii sint atrasi de potentialul pietei cu o cerere locala in continua crestere si de necesitatea de refacere si dezvoltare a infrastructurii. Aderarea si procesul de convergenta au condus la o scadere foarte puternica a riscului de tara, au atras imbunatatirea ratingurilor si potentialii investitori.

In context, decizia multor investitori de a veni aici este ca pozitia Romaniei le permite sa penetreze si alte piete, unde prezenta lor directa poate fi prea riscanta din cauza incertitudinii relative a mediului de afaceri local. Romania devine astfel o baza a operatiunilor din Europa de Est pentru anumite companii straine.

Munca ieftina, un atu care se pierde

Costurile medii lunare ale fortei de munca ramin scazute chiar dupa standardele Europei de Est, putin sub 400 de euro, dar au crescut semnificativ in ultimii ani. Majoritatea antreprenorilor straini au declarat ca riscul in crestere al lipsei de competente manageriale din Romania in urma aderarii la UE constituie deja o problema in unele sectoare, unde diferenta dintre cerere si oferta a condus la cresteri spectaculoase ale salariilor pentru a atrage angajati. „Cresterea concurentei din partea tarilor asiatice va determina Romania sa se orienteze catre exporturile de produse cu grad mai ridicat de prelucrare. De asemenea, competitivitatea Romaniei trebuie sustinuta de reforma in administratie, de proiecte de infrastructura, de flexibilizarea pietei muncii si de reconversia profesionala a angajatilor", a afirmat Mucci.

Constructiile devin motorul economiei

Cererea locala, in special in sectorul vinzarilor cu amanuntul, in cel imobiliar si in cel al serviciilor financiare, are un potential ridicat. „Constructiile vor reprezenta, probabil, in anii urmatori, una dintre cele mai performante industrii, cu perspective de crestere sustinuta in directia noilor proiecte de infrastructura pentru transportul rutier, ale caror efecte se vor extinde si in alte sectoare ale economiei", a mentionat analistul Unicredit. Perspective bune de dezvoltare au si industriile prelucratoare, de echipa-mente de transport, de comert si de comunicatii. La polul opus se vor situa industriile extractiva, a pielariei si textila.