Marin Mogos, un apatrid care, in urma cu cinci ani, a fost expulzat din Germania s-a sinucis in Centrul de Tranzit aflat pe Aeroportul "Henri Coanda". Decesul barbatului a fost constatat sambata dimineata, dupa ce acesta a fost gasit in stare de i
Marin Mogos, un apatrid care, in urma cu cinci ani, a fost expulzat din Germania s-a sinucis in Centrul de Tranzit aflat pe Aeroportul "Henri Coanda". Decesul barbatului a fost constatat sambata dimineata, dupa ce acesta a fost gasit in stare de inconstienta, sugrumat cu o sarma.
Mogos a fost descoperit la ora 7, intr-o camera de cazare a apatrizilor din zona neutra a aeroportului. Potrivit primelor informatii, politistii de frontiera au incercat fara succes sa-l resusciteze, medicii serviciului de ambulanta chemati la fata locului neputand decat sa constate decesul barbatului. Se stie ca Marin Mogos se afla in Centrul de Tranzit pentru apatrizi de pe Aeroportul International "Henri Coanda" impreuna cu familia sa: sotia si doi copii, o fata si un baiat. Fiica lui Mogos, Dorina, a incercat la randul ei sa se sinucida, anul trecut, dupa ce luase o supradoza de medicamente. Din fericire, tanara a fost salvata, fiind transportata la Spitalul Clinic de Urgenta "Floreasca" si apoi la Spitalul "Alexandru Obregia", medicii recomandandu-i un tratament psihiatric pentru a contracara depresia care a impins-o la gestul sinuciderii. Familia fetei nu a fost insa de acord ca Dorina sa ramana in spital pentru tratamentul psihiatric sugerat de medici.
Dorina Mogos a incercat, recent, sa intre in Romania pentru a se putea casatori cu un barbat care la ora actuala se afla in Germania insa nu a primit acordul familiei sa paraseasca Centrul de Tranzit.
Reclamatii la CEDO
Familia Mogos se afla in litigiu cu statul roman. Ei au reclamat la CEDO incalcarea, de catre autoritatile romane, a dreptului de a nu fi supus la tratamente inumane sau degradante (articolul 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului), a dreptului la libertate si siguranta (articolul 5), a dreptului la libera circulatie (articolul 2 din Protocolul 4 aditional la Conventie), a dreptului de a nu fi supus unui tratament discriminatoriu, precum si a dreptului la un recurs individual. In 6 mai 2004, instanta europeana a declarat inadmisibila cererea referitoare la incalcarea drepturilor la libertate si siguranta, la libera circulatie si a dreptului de a nu fi supus unui tratament discriminatoriu, iar la sfarsitul anului urmator a respins si ultimul capat de cerere care ramasese nesolutionat, referitor la incalcarea dreptului de a nu fi supus la tratamente inumane sau degradante.
In motivarea deciziei, CEDO a aratat ca reclamantii i-au agresat pe medicii chemati sa interneze o alta persoana aflata in centru si pe agentii de politie prezenti. Curtea a mai retinut ca din documentele prezentate de reclamanti, nu rezulta ca acestia ar fi fost agresati de catre agentii de politie sau ca actiunea autoritatilor ar fi fost excesiva sau disproportionata. De asemenea, Curtea a retinut si argumentele Guvernului conform carora camerele in care erau cazati reclamantii in centru raspundeau unor standarde minime si faptul ca acestia au beneficiat in numeroase randuri de consultatii medicale, ei refuzand insa sistematic spitalizarea.
CEDO si-a mai motivat decizia si in baza constatarilor potrivit carora autoritatile de frontiera nu au ingradit dreptul reclamantilor de a coresponda cu instanta de la Strasbourg. Curtea a mai retinut ca reclamantii sunt liberi sa paraseasca oricand centrul de tranzit, pentru a intra in tara.
Blaga, acuzat de situatia apatrizilor
Ministrul de Interne a fost acuzat, ieri, de catre presedintele Asociatiei pentru Apararea Apatrizilor si Refugiatilor, Viorel Ene, de situatia celor cinci apatrizi tinuti in zona Aeroportului "Henri Coanda". Acestia au solicitat in urma cu cinci ani returnarea in Germania, considerand ca nu exista motive sa fie scosi din tara respectiva. Ministrul Blaga a refuzat orice discutie pe aceasta tema, refuzand sa dea curs sesizarilor Asociatiei, a spus Ene. Catalin Georgescu, avocatul Asociatiei a aratat ca memorandumul incheiat intre statul roman si cel german prin care autoritatile romane se obliga sa preia apatrizii romani ar fi "un grav abuz". "Acum unul dintre ei a murit, sa vedem cine raspunde?", a spus avocatul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.