Medierea proceselor, o institutie care poate scurta durata acestora, este inca insuficient cunoscuta de romani, desi e legiferata de anul trecut.

Procurorul general, Laura Codruta Kövesi (foto), a declarat simbata, la Craiova, ca instantele din tara urmeaza sa fie degrevate de o serie de cauze, care se vor rezolva pe cale amiabila. Procurorul general a facut afirmatia cu prilejul participarii la primul congres al medierii din Romania. Conform statisticilor, 99% dintre neintelegerile de natura juridica ale romanilor iau drumul instantelor de judecata. In Statele Unite, numai cinci pina la zece procente dintre conflicte ajung in instanta, restul stingindu-se printr-o solutie alternativa: conciliere, arbitraj si, mai ales, mediere. Aceasta din urma a aparut si la noi, fiind reglementata anul trecut, prin Legea nr. 192/2006.

Ce este medierea

Inventata de americani, medierea a fost preluata de jurisprudenta Uniunii Europene. Mediatorul este o persoana calificata in aceasta noua profesie, in urma unor cursuri organizate de Consiliul de Mediere. Mediatorul Bogdan Matei ne-a explicat ca, in faza premergatoare procesului sau chiar in timpul acestuia, partile aflate in litigiu pot ajunge la o concluzie comuna, amiabila, fara a mai fi nevoie ca un judecator sa dea dreptate uneia dintre ele in detrimentul celeilalte. Odata ajunse la o concluzie agreata, partile incheie un acord scris, care are autoritatea unui contract. Presedintele Uniunii Centrelor de Mediere din Romania, Constantin Adi Gavrila, ne-a declarat ca „principalul impediment in raspindirea acestei practici la noi este lipsa de cultura a romanului, care nu intelege ca un conflict poate fi solutionat chiar de partile care l-au generat".