Europarlamentarii romani de la PSD si PRM trebuie sa cotizeze la partid cite 500 de euro pe luna, din ratiunea ca, oricum, au lefuri foarte mari. „Ne mai stringem si noi la mincare, ne lasam de fumat si o platim", sustine europarlamentarul PRM Daniela Buruiana, care incaseaza de la UE minimum 3.680 de euro, net. Conducerea PSD a pus prima ochii pe salariile mari (3.680 de euro, venit net minim) pe care le incaseaza europarlamentarii. Cum partidul este inglodat in datorii, Mircea Geoana n-a stat deloc pe ginduri: cine vrea sa se laude cu titulatura de parlamentar european trebuie sa lase lunar la casieria partidului fix 500 de euro. In schimb, primeste o chitanta pe care scrie „contravaloare cotizatie".

Surse din conducerea PSD sustin ca, initial, Geoana a vrut sa instituie o „eurotaxa" de 1.000 de euro pe cap de parlamentar. Dar cum social democratii s-au plins de viata scumpa a la Bruxelles, suma a fost injumatatita.

Euro-Geoana

Oficial, presedintele PSD nu recunoaste tributul pe care il ia de la europarla-mentari. „Nu stiu de asta. Nu am cunostinta de o asemenea taxa", ne-a declarat Geoana, indignat. Secretarul general al PSD, Titus Corla-tean, este mult mai calm: „E vreo problema? Este o decizie oficiala a conducerii PSD, care se aplica si europarla-mentarilor, si parlamentarilor. Repet, este o decizie oficiala a conducerii partidului, care este perfect legala", ne-a declarat Corlatean, care mai spune ca nu-si mai aduce aminte cind a fost instituita aceasta taxa si nici a cui a fost ideea. Dar este convins ca presedintele PSD cunoaste foarte bine aceasta decizie.

Alesii social democrati sint obligati sa plateasca 10% din indemnizatia pe care o primesc in calitate de parlamentari romani. Echivalentul a inca aproximativ 100 de euro. Cum cei zece europarlamentari PSD sint si parlamentari „de Bucuresti", ei au de achitat lunar doua taxe.

Pagubitii stiu mai bine

Cotizantii accepta ca baga adinc mina in buzunar, dar cu jumatate de gura. „E o cotizatie. Nu e nimic ilegal. E adevarat ca ajunge la echivalentul in lei a circa 500 de euro", recunoaste, dupa indelungi parlamentari, „eurodeputatul" PSD Radu Podgoreanu. „Daca esti membru de partid, trebuie sa platesti cotizatie. Asa s-a stabilit printr-o hotarire a conducerii partidului si mi se pare corect sa o platesc", adauga el, disciplinat.

La intrebarea daca de plata acestei taxe depinde o viitoare nominalizare pe un loc eligibil pe lista, Podgoreanu raspunde prudent: „Nu poti candida pe functii de acest gen daca nu esti la zi cu obligatiile fata de partid".

Colegul sau de la Bruxelles Dan Mihalache sus-tine insa ca taxa nu a fost instituita prin decizie de partid, ci prin generozitatea europarlamentarilor PSD, care s-au simtit obligati sa ajute partidul aflat la ananghie. „Eu nu comentez chestiunea asta. Este o decizie pe care am luat-o in colectiv, in grupul nostru, si nu cred ca este cazul sa mai comentez ceva", ne-a declarat Mihalache.

Peremistii fac economii la mincare

Cum a auzit de ideea lui Geoana, Vadim Tudor a preluat imediat schema. Drept pentru care, a decis ca fiecare dintre cei cinci europarlamentari ai sai sa contribuie lunar tot cu cite 500 de euro la bugetul partidului. Nu a copiat insa in totalitate ideea lui Geoana. La PRM, banii nu se dau sub forma de cotizatii, ci sub forma de donatii. „E normal. Noi, la PRM, nu prea avem bani de campanie si trebuie sa donam din ce cistigam. E adevarat ca este o suma importanta, dar trebuie sa o platim. Ne mai stringem si noi la mincare, ne lasam de fumat si o platim", sustine europarlamentarul PRM Daniela Buruiana. Intrebata daca locul pe viitoarea lista depinde de taxa, Buruiana ia pozitia de drepti: „Presedintele decide!".

La PNL e liberalizare

Desi este formatiunea care a dat tarii noul rege al taxelor de partid, baronul de Gorj Dan Ilie Morgea, PNL n-a impus nici o dijma pentru europarlamentarii sai. Fiecare doneaza cit il tine buzunarul. „Nu este o decizie, o regula in acest sens. Fiecare da o donatie in functie de cit vrea. Nu este o suma fixa. Eu, de exemplu, luna asta dau doua milioane, luna viitoare, trei. Depinde de luna", spune europarlamentarul PNL Ovidiu Silaghi.

PD si UDMR nu platesc

Ca si colegii de la PNL, nici celelalte doua partide aflate inca la putere nu par tentate sa umble la buzunarele celor pe care i-a trimis in Parlamentul European. „Noi nu platim nimic. Cel putin deocamdata, lunar trebuie sa platim doar cotizatia ca parlamentari romani, care este de vreo doua milioane", sustine europarlamentarul PD Roberta Anastase.

„Eurotaxa" este in limite legale Potrivit Legii pentru finantarea partidelor politice, suma cotizatiilor platite de o persoana fizica la bugetul partidului nu poate depasi intr-un an 100 de salarii minime brute pe economie pe an. In cazul donatiilor, o persoana fizica nu poate varsa mai mult de 200 de salarii minime pe an. Transformate in moneda europeana, cotizatiile nu pot depasi 12.000 de euro pe an, iar donatiile trebuie sa se limiteze la maximum 24.000 de euro. Prin urmare, suma pe care europarlamentarii PSD si PRM sint obligati sa o verse la bugetul de partid, nu mai mult de 6-7.000 de euro, este legala.

Venitul de europarlamentar Indemnizatia de europarlamentar roman este de 1.000 de euro lunar. La aceasta suma se adauga diurna de 268 de euro pe o zi lucratoare. In total, pe luna, sint sase zile de sedinte de plen, minimum trei zile de activitati in comisii si minimum doua zile de sedinte in grupurile parlamentare. In total, venitul minim net la care ajunge un europarlamentar roman este de 3.680 de euro. La aceasta suma se adauga banii pentru transport si cazare.