Nici nu stiu ce ma deranjeaza mai mult, in ceea ce priveste deplasarile demnitarului roman, atmosfera de nunta tiganeasca, cu chiuituri cantec de sirena isterica, sau faptul ca presedintele, "Principalul" cum il alinta plutonierii devotati, consuma 1
Nici nu stiu ce ma deranjeaza mai mult, in ceea ce priveste deplasarile demnitarului roman, atmosfera de nunta tiganeasca, cu chiuituri cantec de sirena isterica, sau faptul ca presedintele, "Principalul" cum il alinta plutonierii devotati, consuma 1000 euro la 20 de kilometri.
Mai bine imi iau un rege, cum am vazut eu in Norvegia, acelasi care lui Elena Udrea i s-a parut presedinte, consuma mai nimic, si iti faci si treaba cu el. Nu numai ca nu merge cu girofaruri si claxoane, dar are si o limuzina pe care Becali sau Columbeanu nu ar tine-o in batatura nici de piese. Mi-a zis mie un securist amarat din Oslo, ca monarhul este mai rentabil ca Trabantul. Sta cu chirie in palatul statului si are cota de benzina, dar n-ar refuza nici diluant daca i-ar cere parlamentul. Si Norvegia parca are ceva sonde.
Nicaieri in lumea civilizata un ales nu-si permite sa enerveze in halul acesta poporul. Dupa ce ca orice tarlan de deputat cu ceafa invadata de zulufi de prin fundul tarii se comporta in Mercedes la fel de natural ca in latrina din spatele casei parintesti, ca joaca tetris pe laptop-ul de 50 de milioane, ca voteaza ca orbetele pe instalatii de miliarde, ca mananca icre negre cu ceapa la pret de "eugenii" la Carciuma Poporului, dar ne mai calca si pe cap pe petrecerea de pietoni si ne mai da si cu tifla cu sirena. N-am vazut creaturi mai fericite decat sepepistii atunci cand te trimit la origini din jeep. Cum mai dau ei din coada cand incepe sa-l manance nasul pe Basescu sau genunchiul pe Tariceanu! Cand trece, ce coloana!, un convoi oficial prin Bucuresti, Capitala Romaniei seamana mai degraba cu Bagdadul. Mai marii nostri sunt mai aparati ca Ben Laden. De cine le e frica? Cine sta sa-i strice freza cu sacosa goala lui Basescu? Teroristul Faur Isaia, cel care i-a "vitriolat" barbisonul lui Emil, nu a avut nici o problema sa penetreze dispozitivul pretorienilor tablagii. Ceea ce dovedeste, inca o data, lipsa de seriozitate a romanului, indiferent pe care parte a baricadei esueaza. Revin: nu stiu ce ma enerveaza mai mult, ca le dau sa manance sau ca ma imping in sant, ca pe o cotarla de pripas, cu drept de vot. Este exact ca in bancul cu vecinul. "Inteleg domnule ca mi-a golit frigiderul, a dat cep la damigeana, ca mi-a curtat nevasta, da' sa-si lustruiasca pantofii cu draperia, asta nu mai accept!"
Aici vin eu si propun adevaratul fabulo-spirt. Cum lesii s-au impus cu instalatorul polonez, cum ungurii au transformat tocana in renume, iar gradinarii bulgari le-au aratat lor europenilor castraveciorul, romanul s-ar putea fali si el cu demnitarul nesimtit. Jeep cat hambarul, creier cat basca, girofarul pe masura, capul plin de bautura, demnitar, ma doare-n cot!
Brandul de tara ar putea fi promovat cu un rasunator succes de casa la Bruxelles, cu ocazia instalarii europarlamentarilor, la toamna sau cand o hotari PSD. (Mai nou, partid la guvernare).
Nu pot uita destainuirile unei femei de serviciu de la Hotel Bucuresti. Sa fi fost prin '91, cand se instalase ca la mama acasa Constituanta in buricul Bucurestilor. "Nici la caminul de nefamilisti nu e asa, mama. Branza de burduf pe pervaz, spre Calea Victoriei!, borcane de muraturi si de carne in untura la fereastra, ciorapi de plastic sub perna!"
E, aceste obiceiuri care la prima vedere pot parea ciudate, ar putea fi percepute de europeni exotice. Si ar putea sta pe drapelul Romaniei ca eticheta pe borcanul de mustar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.