Herghelia din Cislau are cai pursinge, dar nu are jochei si antrenori, astfel ca Romania a ratat mai multe concursuri hipice.

Singura herghelie de cai pursinge englez din Romania, cea din localitatea buzoiana Cislau, a ratat mai multe concursuri hipice din ultimii ani pentru ca nu a avut cine sa antreneze animalele. De mai bine de un an, caii pursinge de la Cislau au parte de o pregatire elementara, dar nu suficienta pentru a purta in sa un jocheu profesionist. „Eu am incalecat pina in 2000. De atunci nu am mai incalecat pentru ca am avut un accident rutier si am ameteli. Trebuie sa fii tinar, usor si sa ai indrazneala. Mai sint oameni, dar in virsta, care nu mai pot sa faca meseria de jocheu. Cine ar putea sa o faca? Tineret, sa angajeze tineret. Au fost, dar au plecat. Unul a ramas in prenatal, altul la patron, altul in Anglia", a declarat, pentru NewsIn, Vasile Cojocaru, unul dintre ingrijitorii hergheliei. De aproape doi ani, singurii cai pursinge englez din tara nu au mai trecut de poarta hergheliei. Administratorii hergheliei si-ar dori cel putin un specialist care sa le antreneze caii pentru viitoarele competitii. „Nu ar strica daca la herghelie ar veni un antrenor care a dobindit anumite cunostinte in strainatate sau, sa zicem, la anumite cluburi sportive, linga el sa fie si citiva baieti jochei, care sa fie specializati in meseria asta de jocheu, la fel cum este si pe hipodrom. Trebuie sa aiba pasiune pentru cresterea animalelor, sa aiba putin curaj la cai si sa mai riste in viata, pentru ca se lucreaza mult si in zilele de sarbatoare", a declarat Mihai Dumitru, seful hergheliei din Cislau.

Ultimii jochei au plecat la herghelii particulare sau in strainatate unde, pentru aceeasi munca, obtin profituri inzecite. Pina cind va angaja oamenii potriviti, administratorul hergheliei, Directia Silvica, se multumeste sa asigure macar conditiile necesare perpetuarii speciei. Herghelia de la Cislau detine aproape 200 de cai pursinge englez, rasa recomandata pentru concursuri de viteza, data fiind constitutia supla a animalelor.