Printre cele mai recente aparitii in Colectia "Raftul Denisei" a Editurii Humanitas este "Palatul viselor" de Ismail Kadare, in traducerea lui Marius Dobrescu. Aparuta intr-o prima varianta la Tirana (1981), cartea a fost interzisa de regimul comunis
Printre cele mai recente aparitii in Colectia "Raftul Denisei" a Editurii Humanitas este "Palatul viselor" de Ismail Kadare, in traducerea lui Marius Dobrescu. Aparuta intr-o prima varianta la Tirana (1981), cartea a fost interzisa de regimul comunist al lui Enver Hodja. Republicata, in varianta finala, abia in 1990, caricatura totalitarismului in descompunere impleteste, intr-o forma atemporala, spaimele mentalitatii primitive cu delirul birocratiei totalitare. Ismail Kadare (n. 1936 la Gjirokastra, in sudul Albaniei) nu mai poate fi considerat de mult un scriitor albanez. Nominalizat, in ultimii zece ani, de patru ori la Premiul Nobel, este considerat un scriitor european, tradus in zeci de limbi, ecranizat, galonat cu premii, distinctii si onoruri pe toate meridianele lumii. De la debutul sau in literatura (1954), si-a propus si a realizat deja, in mare parte, o fresca a civilizatiei albaneze, incepand cu istoria timpurie, perioada otomana, cea a Albaniei regaliste si comuniste si incheind cu ultimele evenimente din Balcani si Kosovo. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.