Peste 20 de dosare au fost trimise procurorilor, in perioada 2005-2006, de catre Autoritatea de Control a Guvernului. Acestea vizeaza savarsirea mai multor infractiuni ce au fost descoperite in urma controalelor efectuate la diferite institutii ale s
Peste 20 de dosare au fost trimise procurorilor, in perioada 2005-2006, de catre Autoritatea de Control a Guvernului. Acestea vizeaza savarsirea mai multor infractiuni ce au fost descoperite in urma controalelor efectuate la diferite institutii ale statului.
Ministrul delegat, Cristian David, a prezentat, ieri, raportul de activitate a Autoritatii de Control a Guvernului, pe anul 2006. La eveniment au mai participat premierul Calin Popescu Tariceanu si Emanoil Negut, seful Autoritatii de Control.
Licitatie in afara legii
Conditiile de participare la licitatia pentru constructia autostrazii Bucuresti-Brasov, tronsonul Moara Vlasiei - Ploiesti, castigata de Euroconstruct, Spedition UMB, PA&CO International si Comaxa, au fost modificate in afara legii privind achizitiile publice si anume chiar in timpul acesteia, a declarat ministrul ACG, Cristian David.
Euroconstruct, companie detinuta de patronii restaurantului Golden Blitz, frecventat in mai multe randuri de presedintele Traian Basescu, a castigat mai multe contracte in ultimii ani cu CNADNR, inclusiv pentru refacerea autostrazii Bucuresti-Pitesti.
"Din pacate, ne-am intalnit cu situatii in care procedurile de licitatie nu au fost respectate sau cu anumite cazuri in care au fost invocate situatii de urgenta pentru a fi evitate procedurile de licitatie. Un caz elocvent, de data recenta, priveste licitatia pentru constructia autostrazii Bucuresti - Brasov, tronsonul Moara Vlasiei - Ploiesti, unde conditiile de participare la licitatie au fost modificate chiar in timpul derularii acesteia, modificare in afara prevederilor legii privind achizitiile publice. Mai mult, prin aceasta modificare au fost introduse criterii arbitrar stabilite care avantajeaza un singur competitor", a precizat David. Presa a relatat, anul trecut, ca organizatorul licitatiei, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), a modificat conditiile impuse ofertantilor si data de prezentare a ofertelor, pentru a permite consortiului format din firmele Euroconstruct, Spedition UMB, PA&CO International si Comaxa sa obtina contractul. CNADNR a extins, dupa aparitia anuntului de licitatie in Monitorul Oficial, conditia impusa ofertantilor privind experienta, de la un portofoliu de 40 de kilometri de autostrada, la 40 de kilometri de autostrada sau lucrari de constructie sau reabilitare a drumurilor nationale cu mixtura asfaltica. De asemenea, termenul de prezentare a ofertelor, stabilit initial pentru data de 6 iulie, a fost prelungit, in doua etape, pana la 25 iulie. Ministrul delegat pentru Control a declansat, in luna ianuarie, o verificare la Compania de Drumuri si Autostrazi privind procedura de derulare a acestei licitatii.
Contracte pentru Udrea
De asemenea, raportul de activitate al ACG arata ca anumite contracte de asociere, concesionare, inchiriere sau vanzare de bunuri publice prezinta grave abateri in ceea ce priveste legalitatea sau oportunitatea, multe dintre ele fiind evaluate la preturi derizorii. In acest sens, un caz reprezentativ nominalizat de Cristian David, este RAAPPS unde "gasim tabloul complet al tuturor neregulilor administrative". Totodata, analizele efectuate de ACG asupra acestui caz ilustreaza cel mai bine modul incorect in care patrimoniul public al statului a fost transferat in favoarea intereselor private. Astfel, RA-APPS a atribuit contracte de asistenta juridica, in perioada 2001-2006, fara ca in prealabil sa ofere tuturor firmelor de specialitate sanse egale de a concura, cabinetul de avocatura Elena Udrea fiind printre cele favorizate. Totodata, RA-APPS a trimis la procese angajati proprii care sa-i apere interesele, desi in acelasi timp platea si case de avocatura. Ministrul delegat a aratat, in luna ianuarie, ca din totalul celor 23 contracte de asistenta juridica incheiate de regie (in valoare totala de 5,3 miliarde lei vechi) in intervalul 2000-2006, un numar de 12 cauze au fost incredintate cabinetului de avocatura Elena Udrea pentru care s-a platit suma totala de 2,35 miliarde lei vechi. Cele 23 de contracte de asistenta juridica au fost incheiate cu diferite cabinete individuale si societati civile profesionale de avocatura. David a apreciat, atunci, ca onorariile pentru aceste contracte au fost acceptate "arbitrar" si disproportionat in raport cu natura cauzelor de catre RA-APPS si a propus masuri administrative impotriva directorilor generali si a sefilor directiei juridice si economice care s-au succedat la regie in perioada 2000-2006.
Alro Slatina, privatizare in favoarea grupului Marco
Privatizarea Alro Slatina a fost influentata de mai multe nereguli, printre care si modificarea statutului companiei, inaintea inceperii procesului, in favoarea actionarului minoritar, grupul Marco, si in defavoarea potentialilor investitori. De asemenea, cumparatorul nu a efectuat la termen investitiile asumate. Aceste nereguli au fost descoperite in 2006 de Autoritatea de Control a Guvernului si prezentate ieri, la sediul Executivului. La sfarsitul lunii decembrie 2006, DNA a declansat umarirea penala in dosarul privind legalitatea contractului de privatizare a producatorului de aluminiu Alro Slatina. Presedintele Traian Basescu a fost acuzat, in ianuarie 2007, de "trafic de influenta" de catre Partidul Conservator, pentru ca i-a trimis fostului ministru al Economiei Codrut Seres un memoriu al Alro Slatina, pe care a scris: "Rog analizati scrisoarea si dispuneti masuri in conformitate cu interesele Guvernului si, daca este posibil, si cu interesele economiei nationale".
Interesele lui Stolojan
Acest memoriu a fost analizat si de consilierul prezidential pe probleme economice de la acea vreme, Theodor Stolojan (foto), care s-a si intalnit cu reprezentantii Alro, la fel ca si presedintele Basescu. Fostul consilier prezidential si liderul PLD Theodor Stolojan detine 4500 actiuni la Alprom, firma care a fuzionat cu Alro, in valoare de 21.100 lei, reprezentand 0,003% din totalul actiunilor companiei. Pe de alta parte, un alt lider al PLD, Valeriu Stoica, are legatura cu Alro Slatina. Conform site-ului casei de avocatura "Stoica si asociatii", Alro Slatina se numara printre clientii acesteia. "Prin recunoasterea de catre AVAS a investitiilor de dezvoltare si mediu realizate de Alro in societatea Alprom (ca fiind realizate in contul investitiilor de portofoliu stipulate in contractul de privatizare a Alro), s-ar ajunge in situatia inechitabila in care, prin realizarea unui singur obiectiv de investitii, sa fie recunoscute ca fiind realizate doua astfel de obligatii, diferite. Mai mult decat atat, pentru contravaloarea unui singur obiectiv s-ar obtine dreptul de a se majora cu aceasta valoare capitalurile sociale la ambele societati", se arata in raportul Autoritatii de Control a Guvernului. Nota de control a fost transmisa Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Energie pentru parteneri
Mai mult, potrivit ACG, Complexul energetic Turceni a favorizat furnizarea de energie catre mai multe firme, la preturi avantajoase pentru companiile partenere, iar complexul Rovinari a vandut electricitate in pierdere, intrucat s-a angajat sa asigure furnizorilor o cantitate mai mare decat putea sa produca.
In ceea ce priveste complexul Rovinari, ACG a constatat ca unitatea a vandut electricitate in pierdere, intrucat s-a angajat sa asigure furnizorilor o cantitate mai mare decat putea sa produca si a fost nevoita, astfel, sa cumpere energie de pe piata libera, la un pret cu 50% mai mare decat tariful la care complexul Rovinari vindea furnizorilor. Controalele la cele doua complexuri energetice au fost efectuate in 2006. In urma verificarilor, ACG a constatat deficiente atat in domeniul achizitiilor publice efectuate de cele doua companii, cat si la derularea unor contracte privind furnizarea de energie. Astfel, complexul energetic Turceni nu a elaborat si nu a aprobat pentru perioada 2004-2005 planul anual de achizitii, majoritatea contractelor fiind incheiate prin negociere cu o singura sursa. Acordurile au fost incheiate, in general, cu aceleasi companii. De asemenea, la unele contracte de achizitii publice nu s-a verificat dovada capacitatii tehnico-economice a prestatorilor, fapt ce a condus ulterior la imposibilitatea indeplinirii integrale a contractelor de catre firmele castigatoare.
Peste 300 de institutii controlate
Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) a verificat in perioada 2005 - 2006, 310 institutii dintre care, 100 la nivel central si 210 la nivel local. Astfel, controalele ACG au vizat in special eficienta si transparenta activitatii administratiei publice si s-a constatat ca in anumite cazuri nu au fost indeplinite toate atributiile stabilite prin lege. La finalul verificarilor, ACG a trimis 285 de sesizari si informari catre institutii ale statului abilitate sa ia masuri. Dintre acestea, in 22 de cazuri au fost sesizate Parchetele pentru continuarea cercetarilor sub aspectul savarsirii unor infractiuni.
Verificari extinse
Autoritatea de Control a Guvernului intentioneaza sa extinda verificarile deja efectuate privind piata energiei la Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, a anuntat, ieri, ministrul delegat pentru Control, Cristian David.
"Avem in vedere extinderea controalelor deja efectuate cu privire la piata energiei, la Agentia Nationala de Reglementare a Energiei, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, cu privire la modul de reglementare si functionare a pietei de energie", a precizat David.
Atentie la cheltuirea fondurilor europene
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu (foto) i-a cerut ieri sefului Autoritatii de Control a Guvernului sa verifice in mod riguros modul de utilizare a fondurilor europene. "Nu voi tolera nici un fel de frauda legata de utilizarea fondurilor europene, indiferent de valoarea prejudiciului", a declarat premierul. Tariceanu a aratat ca prin controalele efectuate, ACG da seama in fata cetatenilor de modul in care institutiile indeplinesc acquis-ul comunitar. "Ne-am asumat responsabilitatea pentru lupta impotriva coruptiei, care nu este apanajul unei singure persoane sau al unui grup de persoane, ci e responsabilitatea intregului sistem guvernamental din Romania", a spus primul-ministru, subliniind ca guvernul a acordat intregul sau sprijin in combaterea acestui flagel.
De asemenea, Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca Executivul va anula contractele de infrastructura incheiate cu companiile care nu au capacitatea de a derula lucrarile care fac obiectul licitatiilor. Contractul pentru executarea lucrarilor la tronsonul Timisoara-Lugoj, amplasat pe coridorul IV paneuropean, a fost anulat, intrucat firma castigatoare nu a respectat termenele convenite, realizand doar 5% din volumul lucrarilor contractate, a afirmat premierul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.