O batalie straveche. Un regizor aproape necunoscut. Un film nerecomandat minorilor (R rated). Si nici un superstar. Cu toate aceste ingrediente atipice pentru o pelicula marca Hollywood, "300" ajunge pe locul 1 in box-office si incinge, pana la is
O batalie straveche. Un regizor aproape necunoscut. Un film nerecomandat minorilor (R rated). Si nici un superstar. Cu toate aceste ingrediente atipice pentru o pelicula marca Hollywood, "300" ajunge pe locul 1 in box-office si incinge, pana la isterie, spiritele in Iran.
Catalogat de criticii pro drept "ceva ce publicului nu i-a mai fost dat sa vada pana acum", filmul este in fapt evocarea unei intamplari istorice reale - o celebra batalie antica desfasurata intr-o trecatoare ingusta din nordul coastelor grecesti, cunoscuta sub numele de Batalia de la Termopile (portile fierbinti). In august 480 i. de Hr., o armata formata din 7000 de soldati greci, printre care si 300 de spartani condusi de regele lor, Leonidas, ar fi trebuit sa infrunte 250.000 de persani, aflati sub comanda regelui Xerxes (Rodrigo Santoro, in film). Lucrurile au luat insa o intorsatura de-a dreptul grotesca. Grecii au parasit campul de lupta, lasandu-i singuri pe spartani. Acestia din urma, luptatori neinfricati, cu un aspect fizic inspaimantator, antrenati cu brutalitate inca din copilarie, au ales sa lupte, folosindu-se de avantajul strategic oferit de trecatoare. Mai mult decat atat, conform legendelor, Leonidas (interpretat magistral de Gerard Butler), regele Spartanilor si totodata marele erou de la Termopile, nu era un muritor ca oricare altul, ci descendentul direct al lui Hercule.
Si imposibilul s-a produs: o mana de oameni au reusit sa tina piept, vreme de trei zile, impresionantei armate persane. In cele din urma au fost ucisi pana la unul. Refuzul vitejilor spartani de a se preda persanilor le-a insuflat curaj si grecilor care s-au unit si s-au ridicat reusind sa-i infranga pe invadatori.
Una din particularitatile acestui film, cu tematica istorica, consta in sursa de inspiratie: opera celebrului desenator Frank Miller, (creatorul megasuccesului "Sin City"). Cu exceptia actorilor, foarte putine lucruri din "300" sunt reale. Platourile, locatiile, armele, sangele, toate sunt generate de calculator. Rezultatul este unul absolut fantastic, iar unii specialisti sunt de parere ca "300" ar putea fi un deschizator de drumuri pentru filmul viitorului. Filmarile au durat numai 60 de zile, dar la operatiunile post-productie (editare, montare, crearea de efecte speciale) s-a muncit un an de zile, producatorii colaborand cu nu mai putin de zece companii de efecte speciale.
Conspiratia
Desi nu avut inca premiera in Iran, pelicula a declansat aici o adevarata isterie. Mai multe ziare locale si-au exprimat indignarea cu privire la modul in care este prezentata batalia dintre cei 300 de spartani si persani. Cea mai grava "greseala" ar fi prezentarea persanilor drept un popor de "salbatici". Ziarul "Ayandeh-No" titra in urma cu cateva zile: "Hollywood-ul declara razboi iranienilor" si "mesajul care ajunge la spectator este ca Iranul este de mai mult timp o sursa a raului, iar stramosii iranienilor sunt asasini salbatici si idioti". Unul dintre consilierii culturali ai presedintelui Mahmud Ahmadinejad a vazut in acest film chiar "un razboi psihologic purtat de americani impotriva Iranului". Un grup de iranieni a lansat o petitie in care "300" este criticat pentru descrierea regelui Xerxes drept "homosexual" si pentru prezentarea armatei persane drept o banda de "monstri dezumanizati".
O ziarista iraniana, care nu a fost cuprinsa de febra protestelor contra "300", a povestit ca "toata lumea la Teheran este scandalizata. Peste tot pe unde am fost zilele trecute, am auzit in jurul meu cum oamenii vorbeau indignati despre <<300>> - un film pe care nimeni din Iran nu l-a vazut, dar despre care se pare ca toata lumea stie cate ceva. Aici nu se stie decat ca a avut o ascensiune uluitoare in box-office-ul american. M-am asezat la o coada sa-mi cumpar niste fructe uscate si in jurul meu se aflau casnice cu catei, adolescenti si batrani. Toti vorbeau intre ei si aveam impresia ca toata lumea tremura de furie. Nu am mai vazut asa ceva: "300" pare un subiect unic de conversatie care a cucerit de la medici si pana la ultima florareasa. Iranienii sunt furiosi de felul in care sunt descrisi persanii in film si au inceput deja sa circule zvonuri conform carora productia a fost sustinuta financiar de catre guvernul SUA, astfel incat sa-i pregateasca pe americani sa inceapa razboiul impotriva iranienilor. <<De ce ar fi facut acest film acum, daca nu pentru ca doresc sa-i invrajbeasca pe oameni impotriva noastra?>>, intreba retoric o femeie in varsta care cumpara flori. Oricum, nu am mai vazut niciodata in Teheran ca un film sa faca asemenea valuri".
In orice caz, distribuirea filmului in cinematografele din Iran va fi un act de curaj suprem. De data aceasta, vor fi 70 de milioane contra "300". (Camelia CIOBANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.